ABC-аналіз у системі методів аналізу асортименту продукції роздрібних підприємств - Чайка, Тетяна Юріївна (НТУ "ХПІ", 2011)
У процесі аналізу асортименту підприємства доцільно, поряд з іншими методами, використовувати також метод АВС-аналізу. АВС-аналіз є дієвим інструментом аналізу асортименту і виявлення внеску окремих товарних номенклатур у прибуток підприємства. Такий аналіз необхідний для удосконалення середньострокового планування діяльності підприємства. Перспективність упровадження ABC-методу аналізу асортименту підтверджується наступним. АВС-аналіз дозволяє переглянути структуру закупівель товарів. Результати АВС-аналізу можна використовувати як для визначення стратегії закупівель товарів, так і для формування їхніх оптимальних запасів на складі. Наприклад, для групи товарів з високою стабільною швидкістю продажів можлива висока точність прогнозу, що виключає необхідність у великих запасах на складі. Для групи товарів, швидкість продажів яких змінюється в залежності від сезону, доцільно періодичне формування запасів. Розширення асортименту спричиняє збільшення витрат і зменшення прибутку. У цих умовах використання АВС-аналізу дозволяє вибрати з усього різноманіття товарів тільки необхідні вашим покупцям.
Keywords: ABC-аналіз; принцип Парето; асортимент; номенклатура товарна