Розрахунок заземлювальних пристроїв за допомогою програмного комплексу «LiGro» - Руденко, Сергій Сергійович; Коліушко, Денис Георгійович; Істомін, Олександр Євгенійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Заземлювальний пристрій діючих електроустановок напругою понад 1 кВ представляє собою складну технічну систему, з розгалуженою сіткою горизонтальних та вертикальних заземлювачів. Моделювання аварійних режимів роботи для визначення його працездатності виконується при реальному струмі короткого замикання й дозволяє визначити значення його нормованих параметрів. Метою роботи є розробка тестової версії програмного комплексу для визначення нормованих параметрів заземлювального пристрою. У статті наведено алгоритм роботи розрахункової частини програмного комплексу та зроблено порівняльний аналіз з існуючими світовими аналогами. Було порівняно отримані експериментальним шляхом значення опору заземлювального пристрою з отриманими розрахунковим способом за допомогою двошарової моделі програмного комплексу «Grounding 1.0» та за допомогою створеного комплексу «LiGro» для вибірки з 70 підстанцій.

The grounding device of existing electrical installations with voltages above 1 kV is a complex technical system with an extensive grid of horizontal and vertical grounding conductors. Modeling of emergency operation modes to determine its operability is performed with a real short circuit current and allows you to determine the value of its normalized parameters. The purpose of thework is to develop a test version of the software package for determining the normalized parameters of the grounding device. The article presents the algorithm of the calculation part of the software package and makes a comparative analysis with existing world analogues. The experimental values of the resistance of the grounding device were compared with the calculated method using a two-layer model of the Grounding 1.0 software package and using the created "LiGro" complex for a sample of 70 substations.
Calculation of grounding devices using the "LiGro" software complex
Keywords: напруга дотику; коротке замикання; моделювання; touch voltage; short circuit; modeling