Технології зміцнення та відновлення деталей машин - Лузан, Сергій Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У навчальному посібнику розглянуто сучасні технології зміцнення та відновлення деталей машин, що найактивніше розвиваються в цей час. До них належать методи газотермічного напилення, модифікування поверхні лазером, електронним променем, обробки плазмою, іонної імплантації. Розглянуто нові матеріали, які застосовуються для зміцнення деталей машин та технології їх одержання, такі як застосування СВС-процесу для синтезу композиційних матеріалів, що використовуються для газотермічних способів напилення покриттів та в процесах дугового наплавлення, наноматеріали та нанотехнології. Матеріал викладено на високому науковому й одночасно доступному для студентів рівні. Призначено для студентів і магістрів денної та заочної форм навчання спеціальності G 8 «Матеріалознавство».
Keywords: навчальний посібник; деталі машин; зміцнення деталей машин; відновлення деталей машин; зношування; наплавлення