Система управління сушінням капілярно-пористих матеріалів за допомогою квадратичного функціоналу - Гапон, Анатолій Іванович; Денисенко, Микола Анатолійович; Зуєв, Андрій Олександрович; Лещенко, В'ячеслав Михайлович; Лунін, Денис Олександрович (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2022)
Розглянуто систему оптимального управління процесом сушіння капілярно-пористих матеріалів. Ме-тою статті є розробка математичних засад удосконалення системи управління процесом сушіння капілярно-пористих матеріалів. Запропоновано модель сушильної камери періодичної дії, яка є поширеною у народному ха-зяйстві, в тому числі на невеликих об'єктах. Проведено аналіз існуючих технічних рішень реалізації систем управ-ління сушильним устаткуванням. Розглянуті рішення завдань оптимальної швидкодії та оптимізації за втратами із застосуванням квадратичного функціоналу. За результатами дослідження показано, що оптимальне управління для розглянутої моделі складається з трьох інтервалів із розривами в точках перемикання.

The system of optimal control of the drying process of capillary-porous materials is considered. The re-search purpose is to develop mathematical principles for improving the control system of the drying process of capillary-porous materials. The model of the drying chamber of periodic action which is widespread in a national economy, including on small objects is offered. The analysis of the existing technical decisions of realization of control systems of the drying equipment is carried out. Solutions of problems of optimal speed and optimization for losses with the use of quadratic func-tional are considered. According to the results of the study it is shown that the optimal control for the considered model con-sists of three intervals with gaps at switching points.
System of control of drying of capillary-porous materials using quadratic functional
Keywords: процес сушіння; капілярно-пористі матеріали; система управління; квадратичний функціонал; математичні моделі; оптимізація; drying process; capillary-porous materials; control system; quadratic functional; mathematical model; optimization