Загальні особливості діяльності децентралізованої біржі DEX та їх вплив на фінансову систему - Юр'єва, Ірина Анатоліївна; Юр'єв, Михайло Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі досліджено сутність, особливості функціонування та вплив децентралізованих бірж DEX на сучасну фінансову систему. Розкрито теоретичні засади децентралізованого обміну активами, описано роль блокчейну, смартконтрактів та моделей автоматизованих маркетмейкерів AMM. Проаналізовано класифікацію сучасних DEX, зокрема AMM-біржі, ордерні та крос-чейн платформи, наведено порівняння їх переваг і недоліків у порівнянні з централізованими біржами CEX. Особливу увагу приділено значенню DAO як механізму децентралізованого управління біржовими протоколами.У практичній частині досліджено особливості підключення до DEX, проведення обмінних операцій (swap), надання ліквідності, механізми фармінгу та стейкінгу, а також роботу агрегаторів ліквідності та крос-чейн рішень. Висвітлено ключові ризики: impermanent loss, технічні вразливості смартконтрактів, регуляторну невизначеність, а також високі мережеві комісії у пікові періоди. Проаналізовано приклади найбільших сучасних DEX — Uniswap, PancakeSwap, Curve, dYdX, ThorChain — та визначено їхній вплив на розвиток екосистеми DeFi. Результати дослідження свідчать, що DEX стають важливим елементом глобальних фінансових ринків, сприяють підвищенню прозорості, зменшенню залежності від посередників та розширенню доступу користувачів до фінансових послуг. Разом із цим зберігаються значні технологічні та регуляторні виклики, що потребують подальших досліджень.

This study investigates the characteristics, operational principles, and impact of decentralized exchanges DEX on the modern financial system. It highlights the theoretical foundations of decentralized asset trading and examines the role of blockchain technology, smart contracts, and automated market maker AMM models. The research classifies current DEX, including AMM-based platforms, order book exchanges, and cross-chain solutions, and compares their advantages and limitations with centralized exchanges CEX. Special attention is given to DAOs as mechanisms for decentralized governance of exchange protocols. The practical part explores user interaction with DEX, swap operations, liquidity provision, yield farming, staking, and the use of liquidity aggregators and cross-chain platforms. Key risks, such as impermanent loss, smart contract vulnerabilities, regulatory uncertainty, and high network fees during peak periods, are identified. Leading DEX such as Uniswap, PancakeSwap, Curve, dYdX, and ThorChain are analyzed to assess their influence on the DeFi ecosystem. The study concludes that DEX play a crucial role in global financial markets by increasing transparency, reducing dependence on intermediaries, and expanding access to financial services. However, technological and regulatory challenges remain, highlighting the need for further research.
General features of decentralized exchanges (DEX) and their impact on the financial system
Keywords: аналіз; ефективність; децентралізовані біржі; DEX; блокчейн; смартконтракти; AMM; ліквідність; DAO; DeFi; крос-чейн обмін; провайдери ліквідності; impermanent loss; криптоактиви; децентралізоване управління; фінансова система; analysis; efficiency; decentralized exchanges; DEX; blockchain; smart contracts; AMM; liquidity; DAO; DeFi; cross-chain exchange; liquidity providers; impermanent loss; crypto assets; decentralized governance; financial system