Силові особливості обробки загартованої сталі інструментами, оснащеними PcBN груп BH, BL - Клименко, Сергій Анатолійович; Манохін, Андрій Сергійович; Клименко, Сергій Анатолійович; Чумак, Анатолій Олександрович; Копєйкіна, Марина Юріівна; Мельнійчук, Юрій Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Проведений комплекс досліджень з вивчення силових особливостей обробки загартованої сталі інструментом, оснащеним PcBN групи ВН, отриманими з вихідних порошків cBN з покриттям зі сполук Ti та без покриття, а також PcBN групи BL. Визначені особливості процесу обробки показали, що значний вплив на величині складових сили різання має зношування різального інструменту. При швидкісній обробці в умовах динамічних ударних навантажень інструмент, оснащений PcBN групи ВН, отриманим з порошків cBN з покриттям, на відміну від різців з PcBN групи BL зберігає працездатність при подачі 0,38 мм/об. Отримані результати досліджень свідчать про можливість використання інструментів, оснащених PcBN групи BH, спечених з порошків cBN з покриттям, в умовах швидкісного різання, що характерно для інструментів з PcBN групи BL, але при наявності динамічного навантаження.

A set of studies has been carried out to investigate the power features of machining hardened steel with a tool equipped with PcBN of the VN group, obtained from the initial cBN powders coated with Ti and uncoated compounds, as well as PcBN of the BL group. The determined features of the machining process have shown that the wear of the cutting tool has a significant impact on the value of the cutting force components. During high-speed machining under dynamic shock loads, a tool equipped with BH PcBN obtained from coated cBN powders, unlike cutters made of BL PcBN, retains its performance at a feed rate of 0, 38 mm/rev. The obtained research results indicate the possibility of using tools equipped with PcBN of group BH, sintered from coated cBN powders, under high-speed cutting conditions, which is typical for tools made of PcBN of group BL, but in the presence of dynamic loading.
Strength features of hardened steel treatment by tools equipped with PcBN of BH, BL group
Keywords: загартовані сталі; різальні інструменти; обробка сталей; покриття; знос інструменту; hardened steels; cutting tools; processing of steels; coating; tool wear