Педагогіка успіху - Романовський, Олександр Георгійович; Михайличенко, Валентина Євдокимівна; Грень, Лариса Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2011)
Подано зміст педагогіки успіху та основні напрямки її вивчення, а також розглянуто роль особистісно-орієнтованого підходу у формуванні успішності особистості. Увагу зосереджено на необхідності для власного розвитку та саморозвитку студентів формування професійній самосвідомості: самопізнання, позитивної самооцінки, усвідомлення Я-концепції та її використання для самовдосконалення. Виявлено мотиваційне значення цього процесу у становленні фахівця ВТНЗ. Акцентовано важливість спрямованості студентів на успішну професійну діяльність у поліпшенні якості їх підготовки. Обґрунтовано, експериментально перевірено і показано ефективність педагогічних умов, необхідних для її формування. Надано різні методики самовдосконалення, які можуть бути успішно використані для розвитку і реалізації потенціалу особистості. Призначено для студентів і викладачів усіх спеціальностей.
Keywords: педагогіка вищої школи; педагогіка успіху; інновації в освіті; самосвідомість; самопрограмування; Я-концепція; професійне навчання; саморозвиток студентів; мотивація навчання; формування спрямованості студентів