Розробка математичних моделей відділення абсорбції-дистиляції виробництва кальцинованої соди аміачним способом - Бобух, Анатолій Олексійович; Переверзєва, Алевтина Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В роботі на обґрунтований висновок про вплив замкнених циклів матеріальних потоків на ускладнення роботи як виробництва кальцинованої соди аміачним способом в цілому, а також на його відділення. Це пов'язане з тим, що порушення регламентних режимів в будь-якому відділенні, що виникають "непередбачено", розповсюджуються на інші відділення та викликають там небажані відхилення параметрів від регламентних значень, що впливають на забруднення навколишнього середовища. За допомогою розроблених математичних моделей можливо зменшити небажані викиди аміаку і хлору в атмосферу. Окрім того, за допомогою цих математичних моделей необхідно дослідити температуру парагазової суміші (аміак, діоксид вуглецю, пара), що безпосередньо визначає питомі витрати пари – однієї із основних складових собівартості кальцинованої соди.

In the work on the basis of the performed experimental researches the conclusion about influence of the closed cycles of material streams on complication of work as production of soda ash in the ammonia way as a whole, and also on its branch is substantiated. This is due to the fact that violations of regulations in any department, which occur "unforeseen", spread to other departments and cause there undesirable deviations of parameters from the regulatory values hat affect environmental pollution. With the help of developed mathematical models of the absorption-distillation department of soda ash production in real time it is easy to investigate the current values of ammonia and chlorine in the distillation suspension, which will reduce unwanted emissions of ammonia and chlorine into the atmosphere and environmental degradation. In addition, with the help of these mathematical models it is necessary to investigate the temperature of the paragas mixture (ammonia, carbon dioxide, steam), which directly determines the specific consumption of steam – one of the main components of the cost of soda ash.
Development of mathematical models of absorption-distillation department of production of soda ash by ammonia method
Keywords: виробництво кальцинованої соди; аміак; діоксид вуглецю; парагазова суміш; математична модель; soda ash production; ammonia; carbon dioxide; distillation suspension; mathematical model; paragas mixture