Вплив гірничих технологій на геологічне середовище - Білецький, Володимир Стефанович; Черняк, В. М. (Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, 2016)
Подано оцінку впливу гірничих технологій на геологічне середовище. Підкресле-но, що при переміщенні великих обсягів гірничої маси мають місце такі негативні наслідки: погіршується режим ґрунтових і підземних вод, змінюється поверхневий во-достік і структура ґрунту, інтенсифікується ерозійна робота води і вітру, що в деяких випадках спричиняє зміну клімату в районі ведення гірничих робіт. Крім того, гірничодобувні роботи супроводжуються штучним водозниженням. Скидання стічних вод при проведенні гірничих робіт, веде до забруднення поверхневих водних об'єктів різними солями, нафтопродуктами і важкими металами. Зсуви гірських порід на територіях, що підробляються, осідання поверхні, перенесення вітром породи з відвалів негативно впливають на стан земельних ресурсів. При підземному, відкритому і свердловинному видобуванні корисних копалин руйнується тверда речовина верхнього шару геологічного розрізу і порушується зв'язність його складових частин. При цьому дробляться і подрібнюються гірські породи. Вилучення гірських порід і корисних копалин на поверхню спричиняє виникнення наземних і підземних пустот. Таким чином, сучасні техногенні впливи на природне середовище співставні з геологічними процесами.

The assessment of the impact of mining technology on the geological environment. Emphasized that when moving large amounts of rock mass occur the following negative consequences: worsening treatment of soil and groundwater, surface drain and changing the structure of soil erosion intensified work of water and wind, in some cases causing climate change in the area of mining. In addition, the mining operation involving artificial water lowering. Discharge of waste water during mining operations, leading to contamination of surface water different salts, oil and heavy metals. Landslides rocks in areas counterfeited, subsidence surface wind carrying piles of rocks negative impact on land resources. In the under-ground, open and borehole mining collapses solid upper layer of the geological section is broken and coherence of its parts. This split and crushed rocks. Removal of rocks and minerals on the surface give rise to surface and underground voids. Thus, modern man-made impacts on the environment comparable to geological processes.
Keywords: геологічне середовище; гірничі роботи; гірничі технології; екологія; відходи; geological environment; mining; mining technology; ecology; waste