Automated risk management systems in international economy and global investments - Novik, Iryna; Porubai, Oleksii (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
The article explores the growing significance of automated risk management systems (ARMS) in the context of the global investment ecosystem, especially amid rising financial volatility, geopolitical tensions, and the increasing complexity of capital flows. The relevance of this study is determined by the growing dependence of institutional investors and global financial markets on the speed, adaptability, and analytical precision of automated systems. The work identifies key structural elements of ARMS, including data aggregation, predictive analytics, decision-making algorithms, and real-time dashboards, which collectively allow for dynamic and informed risk mitigation in rapidly changing environments. Particular attention is paid to the integration of machine learning and artificial intelligence, which provide ARMS with self-learning capabilities and the ability to detect non-linear market patterns and black swan events. The findings support the notion that ARMS are not only tools of efficiency but essential components of financial sustainability and resilience in an increasingly algorithm-driven world. У статті досліджується зростаюче значення автоматизованих систем управління ризиками (ARMS) у контексті глобальної інвестиційної екосистеми, особливо на тлі зростання фінансової волатильності, геополітичної напруженості та ускладнення потоків капіталу. Актуальність цього дослідження зумовлена зростаючою залежністю інституційних інвесторів і світових фінансових ринків від швидкості, адаптивності та аналітичної точності автоматизованих систем. У роботі виокремлено ключові структурні елементи ARMS, зокрема агрегування даних, прогнозну аналітику, алгоритми прийняття рішень і інформаційні панелі в реальному часі, які в сукупності забезпечують динамічне й обґрунтоване управління ризиками в умовах швидких змін. Особлива увага приділяється інтеграції машинного навчання та штучного інтелекту, які надають ARMS здатності до самонавчання та виявлення нелінійних ринкових закономірностей і подій типу "чорний лебідь". Отримані результати підтверджують, що ARMS — це не лише інструменти ефективності, а й ключові компоненти фінансової стійкості та адаптивності в дедалі більш алгоритмізованому світі.
Автоматизовані системи ризик-менеджменту в міжнародній економіці та глобальних інвестиціях
Keywords: automated systems; risk management; international economy; globals investments; financial technologies; data analytics; financial stability; втоматизовані системи; управління ризиками; міжнародна економіка; глобальні інвестиції; міжнародна фінансова система; фінансова стійкість; фінансові технології