Визначення пропускних здатностей самовідновлювального сегмента мережі - Кучук, Ніна Георгіївна; Шефер, Олександр Віталійович; Чернева, Галіна Петкова; Алнаері, Фрхат Алі (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Запропоновано підхід до визначення пропускних здатностей самовідновлювального сегмента мережі передачі даних. Предметом дослідження є автономні сегменти телекомунікаційної мережі, які володіють властивістю самовідновлення. Об’єктом дослідження є процес передачі інформації між вузлами автономного сегмента. Наукова новизна полягає в удосконаленні методу визначення пропускних здатностей самовідновлювального сегмента телекомунікаційної мережі при обмежених мережних ресурсах шляхом застосування критерію забезпечення мінімального часу доставки інформації при заданій границі можливої ймовірності втрат. Були вирішені такі завдання:розроблена математична модель самовідновлювального сегмента телекомунікаційної мережі у вигляді системи масового обслуговування; запропонований спосіб розрахунку ступеню завантаженості каналу. Висновок: запропонований підхід надав можливість розрахувати пропускні спроможності каналів зв'язку самовідновлювального сегмента телекомунікаційної мережі і необхідний обсяг буферної пам'яті при відомій топології мережі і заданій матриці тяжіння, що забезпечують необхідні значення ймовірності відмови і гарантують мінімальний час доставки повідомлень.

An approach to determining the bandwidth of the self-healing segment of the data network is proposed. The subject of the study are autonomous segments of the telecommunications network, which have the property of self-healing. The object of research is the process of information transfer between nodes of an autonomous segment. The scientific novelty is to improve the method of determining the capacity of the self-healing segment of the telecommunications network with limited net-work resources by applying the criterion of ensuring the minimum time of information delivery at a given limit of possible probability of loss. The following tasks were solved: a mathematical model of the self-healing segment of the telecommunication network in the form of a queuing system was developed; the proposed method of calculating the degree of channel congestion. Conclusion: the proposed approach made it possible to calculate the bandwidth of the communication channels of the self-healing segment of the telecommunications network and the required amount of buffer memory with a known network topology and a given gravity matrix, providing the required values of failure probability and guarantee minimum message delivery time.
Determining the capacity of the self-healing network segment
Keywords: телекомунікаційна мережа; telecommunication network