Вибір раціональних режимів експлуатації нафтопроводу "Кременчук – Пролетарська" - Кобяк, О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Актуальність роботи. Так як витрати на перекачування нафти по нафтопроводу погіршують економічну складову підприємства, слід розглядати нові перспективні режими роботи нафтоперекачувальних станцій. Мета статті. Аналіз альтернативних системотехнічних варіантів експлуатації нафтопроводу “Кременчук” – “Пролетарська” і вибір найменш енерговитратного. Об’єктом дослідження є головна нафтоперекачувальна станція “Кременчук” і прилягаюча до неї ділянка магістрального нафтопроводу “Кременчук – Херсон“ з 0 км по 70 км. Завдання роботи. Визначення пропускної здатності ділянки нафтопроводу при відомих фізико-хімічних властивостях нафти, геометричних параметрах трубопроводу при трьох різних схемах роботи, конкретних характеристиках насосів для різних температурних умов транспортування. Результати роботи. Встановлено, що мінімальна потужність витрачається при регулюванні зміною частоти обертання ротора насоса. Здійснюється за допомогою муфт (гідравлічних, електромагнітних, дискових), установлюваних між двигуном і насосом, або зміною частоти обертання електропривода (тиристорними схемами) і іншими способами. Спосіб регулювання за рахунок обрізки робочого колеса насоса ефективний при використанні на тривалий період режиму перекачування. Використається в Кременчуцькому районному нафтопровідному управлінні методом застосування змінних роторів на насосах. Спосіб дроселювання найбільш простий і часто застосовується (зменшення перетину напірного трубопроводу прикриттям регулювального органа на регуляторах тиску). Байпасування полягає в перепуску частини потоку нафти з напірної лінії по обвідному трубопроводу в прийомну лінію. Найменш економічний спосіб.

The relevance of paper. As the cost of pumping oil through the pipeline worsens the economic component of the enterprise, it is necessary to consider new promising modes of operation of oil pumping stations. The purpose of the article. Analysis of alternative system technical options for operation of the Kremenchuk-Proletarskaya oil pipeline and selection of the least energy-intensive ones.The object of the study is the main oil pumping station "Kremenchuk" and the adjacent section of the main oil pipeline "Kremenchuk-Kherson" from 0 km to 70 km. The tasks of paper the capacity of the pipeline with the known physical and chemical properties of oil, the geometric parameters of the pipeline with three different schemes of work, the specific characteristics of the pumps for different temperature conditions of transportation. The purpose of article. Minimum power is consumed when adjusting by changing the speed of the pump rotor. It is carried out by means of couplings (hydraulic, electromagnetic, disk) installed between the motor and the pump, or change of frequency of rotation of the electric drive (thyristor schemes), etc. ways. The method of regulation by trimming the impeller of the pump is effective when using the pumping mode for a long period. It is used in Kremenchug district oil pipeline management by the method of application of replaceable rotors on pumps. The method of throttling is the simplest and most commonly used. (reducing the cross section of the pressure pipeline by covering the regulating body on the pressure regu lators). Bypassing is to pass part of the oil flow from the pressure line through the bypass pipeline to the receiving line. The least economical way.
Selection of rational modes of operation of the pipeline "Kremenchuk - Proletarskaya"
Keywords: математична модель; напірна характеристика; магістральні насоси; пропускна здатність; mathematical model; pressure characteristic; main pumps; throughput