Методичні вказівки до виконання практичних та лабораторних робіт за темою "Функції та їх властивості" - Хацько, Наталія Євгенівна; Хацько, Кирило Олександрович; Дьяконенко, Ніна Леонідівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Що таке дискретна математика? Грубо кажучи, це вивчення дискретних об'єктів. Тут дискретний означає "містить різні або незв'язані елементи". Приклади: • визначення того, чи є математичний аргумент логічно правильним. • вивчення зв'язку між скінченними множинами. • підрахунок кількості способів розташування предметів за певним зразком. • аналіз процесів, які включають кінцеву кількість кроків. Ось кілька причин, чому ми вивчаємо дискретну математику, це • розвиває нашу здатність розуміти та створювати математичні аргументи. • забезпечує математичну основу для поглиблених курсів математики та інформатики. Функції, які ми вивчали в обчисленні, є дійсними функціями, які визначені над множиною дійсних чисел, і результати, які вони дають, також є дійсними числами. В темі "Функції та їх властивості" ми вивчимо їх узагальнення на інших множинах. Визначення може бути важко зрозуміти на початку, більшість студентів розглядають реальні функції як обчислювальні пристрої. Проте в узагальненні функції не обмежуються лише обчисленнями. Кращий спосіб поглянути на функції - це їх взаємозв'язок введення-виведення. Нехай f позначає функцію. Дано елемент (який не обов’язково повинен бути числом), ми називаємо результат від f зображенням x під f і пишемо f(x), що читається як "f від x". Такий узагальнений підхід надає функціям центральну роль в математиці, де вони використовуються для опису будь-яких процесів, що якимось чином переводять елементи однієї множини в елементи іношої множини.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; лабораторна робота; математичні функції; дискретна математика; математичний аргумент