Динаміка кислотно-лужного стану крові при м'язовій діяльності та його вплив на масопереміщення респіраторних газів - Дяченко, О. А.; Філіппов, М. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Під час фізичної роботи в організмі значно пришвидшуються процеси транспорту респіраторних газів та їх дифузії, але враховуючи посилене функціонування скелетних м’язів, забезпечити достатнє постачання O2 та уникнути його дефіциту не завжди є можливим. У результаті включення у роботу анаеробних джерел до крові надходить молочна кислота, а при витісненні з неї іону водню Н+ , відбувається зміна кислотно-лужного стану крові (КЛС), що має великий вплив на динаміку переміщення респіраторних газів крові. У тезах представлені результати досліджень взаємодії КЛС крові та характеру масопереміщення респіраторних газів.
Keywords: кислотно-лужний стан; молочна кислота; лактат; респіраторні гази; ацидоз; м'язова діяльність; масопереміщення газів