Формування обліково-аналітичного забезпечення калькулювання витрат за етапами життєвого циклу продукту - Кузнецова, Світлана Олександрівна; Тиханська, Ірина Олександрівна (ТДВ "Інститут обліку і фінансів", 2017)
Метою статті є розробка організаційно-методичних рекомендацій з обліку витрат у системі калькулювання витрат за етапами життєвого циклу продукту. Розкрито засади формування та використання аналітичних рахунків для бухгалтерського обліку витрат на кожному з етапів життєвого циклу продукту. Описано методику розподілу і обліку виробничих витрат, загальногосподарських витрат, доходів від операційної діяльності і фінансових результатів. Побудовано модель організації бухгалтерського обліку витрат та калькулювання собівартості за етапами життєвого циклу продукту. Запропонована методика обліку витрат за етапами життєвого циклу продукту підвищує аналітичність облікової інформації про витрати, дозволяє здійснити контроль ефективності виробничого процесу, тобто забезпечує повноцінну реалізацію контрольної та аналітичної функцій бухгалтерського обліку на підприємстві. Методика розроблена з врахуванням особливостей виробничого процесу на підприємствах харчової промисловості, однак на її основі може бути обґрунтований та організований облік витрат за етапами життєвого циклу продукту в інших галузях народного господарства.

The purpose of the article is the development of organizational and methodological recommendations for cost accounting in the system of cost calculation for the stages of the product life cycle. The principles of the formation and use of analytical accounts for cost accounting at all stages of the product life cycle are revealed. The methodology of distribution and accounting of production costs, general expenses, revenues from operating activities and financial results is described. The model of cost accounting and cost calculation according to the product life cycle stages was developed. The proposed method of accounting for expenses during the stages of the product life cycle increases the analyticity of accounting information about costs, allows to control the efficiency of the production process, that is, provides a full implementation of the control and analytical functions of accounting in the enterprise. The methodology is developed taking into account the peculiarities of the production process at the enterprises of the food industry, but on the basis of it, the cost accounting for the stages of the product life cycle in other sectors of the national economy can be substantiated and organized.
Development of accounting and analytical provision of cost calculation for the stages of the product life cycle
Keywords: облік витрат; життєвий цикл продукту; калькулювання; розподіл витрат; групування витрат; контроль; cost accounting; product life cycle; costing; cost allocation