Застосування дериватографії для оцінки структури води на вугільній поверхні - Гаркушин, Юрій Костянтинович; Шендрик, Т. Г.; Білецький, Володимир Стефанович; Сергєєв, Павло Всеволодович (Державний вищий навчальний заклад "Національний гірничий університет", 2003)
Запропоновано використовувати дериватографічний метод для дослідження структури водних плівок на вугільній поверхні. Він дозволяє ідентифікувати деякі види вологи, зокрема відрізнити плівкову вологу від інших видів вологи. У випадку гідрофільних матеріалів цей метод дозволяє виділити окремі види плівкової вологи (імовірно, міцно зв’язану і адгезійну).
Keywords: вугілля; зневоднення; структура води; плівкова волога; деривато-графічний метод