Моделювання взаємодії інструменту з деталлю при електроерозійному алмазному шліфуванні зі змінною полярністю електродів в зоні різання - Стрельчук, Роман Михайлович (Українська інженерно-педагогічна академія, 2021)
Зона контакту являє собою область взаємного проникнення різальних крайок в оброблюваний матеріал і виступів матеріалів в проміжки між зернами. До параметрів стану зони відносяться її розміри і форма, співвідношення зрізаної і незріаної частин металу в кожній області зони, фізичні процеси формоутворення в тому числі: стружкоутворення, тепловиділення, пластичні деформації оброблюваного матеріалу, знос і руйнування інструментального матеріалу, фізичний і хімічний вплив на матеріали мастильно-охолоджувальної рідини. До вихідних змінним зони відносяться сили різання, параметри теплового потоку, поля ріжучих поверхонь і полів вторинних процесів, швидкість зносу абразивного матеріалу і ряд інших змінних. Розподіл теплових потоків, фізико-механічні властивості оброблюваного та інструментального матеріалів в зоні контакту. У статті розглянуто аналіз закономірностей видалення матеріалу, роботи і руйнування, одиничних а6разівних зерен. Вирішення цих питань в комплексі з відомими з літератури залежностями дозволило розглянути баланс переміщень у технологічній системі, розробити динамічні моделі видалення матеріалу і зносу інструменту, уточнити існуючі методики аналітичного розрахунку параметрів шорсткості поверхні і точності форми. Вид отриманих співвідношень безпосередньо показує, що значна частина стружок освічених ріжучими крайками, що контактують з шорсткою поверхнею заготовки, є короткими і не стикаються зі зв'язкою до відриву від тіла заготовки навіть без урахування їх усадки. Отримані співвідношення можуть бути використані і при вирішенні відповідних завдань шліфування периферією круга, наприклад, круглого шліфування. При більш чіткому описі процесу необхідно безпосередньо застосовувати нестаціонарне уявлення з урахуванням додаткових нестаціонарних, внесених траєкторіями різальних крайок як функції кута повороту круга і деталі в процесі їх взаємодії.

The contact area is the area of mutual penetration of the cutting edges into the workpiece material and the protrusions of the materials into the gaps between the grains. The parameters of the state of the zone include its size and shape, the ratio of the removed and not removed parts of the metal in each area of the zone, physical processes of shaping, including chip formation, heat release, plastic deformation of the processed material, wear and destruction of tool material, physical and chemical effects of lubricating and cooling liquid on materials. The output variables of the zone include cutting forces, heat flow parameters, fields of cutting surfaces and fields of secondary processes, wearrate of abrasive material, and a number of other variables. Distribution of heat fluxes, physical and mechanical properties of the processed and tool materials in the contact zone. The article examines the analysis of the patterns of material removal, work and destruction, single abrasive grains. The solution of these issues in combination with the dependencies known from the literature made it possible to consider the balance of displacements in the technological system, develop dynamic models of material removal and tool wear, and clarify the existing methods for the analytical calculation of surface roughness and shape accuracy. The form of the obtained ratios directly shows that a significant part of the chips formed by the cutting edges in contact with the rough surface of the workpiece are short and do not collide with the binder to tear off from the workpiece body even without taking into account their shrinkage. The obtained ratios can also be used in solving the corresponding problems of grinding with the periphery of a wheel, for example, circular grinding. With a clearer description of the process, it is necessary to directlyapply the non-stationaryrepresentation, taking intoaccount the additional non-stationary ones introduced by the trajectories of the cutting edges as a function of the angle of rotation of the circle and the part in the process of their interaction.
Modeling the interaction of a tool with a part during EDM grinding with variable polarity of electrodes in the cutting zone
Keywords: процес стружкоутворення; математична модель; алмазний круг; деталь; chip formation process; mathematical model; diamond wheel; detail