Підвищення екологічності автомобільних бензинів - Троценко, Олександр Володимирович; Григоров, Андрій Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В статті розглянуто заходи, спрямовані на поліпшення екологічної ситуації великих міст, за рахунок зниження шкідливої дії вихлопних газів, що утворюються при експлуатації автомобільного транспорту. Обґрунтовано, що безпосереднє підвищення екологічності автомобільних бензинів є найбільш перспективним підходом щодо зниження токсичності вихлопних газів. Досягти цього підвищення можливо за рахунок зниження в складі бензинів розчинених вуглеводневих газів (C4H10 та ізоC4H10) і металів (Pb, Fe, Mn); полегшення фракційного складу бензинів (зниження температури кін-ця кипіння); зменшення в бензинах вмісту сірки, ароматичних вуглеводнів та олефінів. Зниження цих небажаних, з екологічної точки зору, компонентів, дозволить підвищити якість автомобільних бензинів до прийнятих в Україні, вимог Євро-5, а також значно подовжити термін експлуатації спеціальних каталізаторів, що встановлюються на автомобільний транспорт з метою очищення вихлопних газів. Досліджено вплив на бензинову фракцію (п.к. – 180 °С) та товарні автомобільні бензини А-95, оксигенатів (метилтрет-бутилового ефіру та етилового спирту) і 1,3-діфенілтриазену. Встановлено, що використання 1 % мас. 1,3-дифенілтріазену, в складі прямогоного бензину дозволяє підвищити його стійкість до детонації на 12 пунктів, знизити токсичність вихлопних газів на 24 % за вмістом СО та 17 % за вмістом СН. Визначено, що додавання до товарних бензинів А-95 1,3-дифенілтріазену в кількості 1 % мас., на відміну від оксигенатів, не призводить до змінення випаровуваності бензинів та їх фізичної стабільності. Використання в складі товарних автомобільних бензинів 1,3-дифенілтріазен, завдяки його позитивним властивостям, в майбутньому, дозволить оптимізувати використання інших присадок, зокрема оксигенатів, які сьогодні широко застосовуються в технології виробництва товарних автомобільних бензинів.

The article considers measures aimed at improving the environmental situation of large cities by reducing the harmful effects of exhaust gases generated during the operation of road transport. It is substantiated that a direct increase in the environmental friendliness of motor gasoline is the most promising approach to reducing the toxicity of exhaust gases. This increase can be achieved by reducing dissolved hydrocarbon gases (C4H10 and iso-C4H10) and metals (Pb, Fe, Mn) in gasoline; facilitation of the fractional composition of gasoline (includ-ing the end-boiling temperature); reduction in gasoline content of sulfur, aromatic hydrocar-bons and olefins. Reducing these undesirable, from an environmental point of view, compo-nents will improve the quality of gasoline to the Euro-5 requirements adopted in Ukraine, as well as significantly extend the service life of special catalysts installed on motor vehicles to clean exhaust gases. The effect on the gasoline fraction (PK – 180 °C) and commercial gasoline A-95, oxygenates (methyl tert-butyl ether and ethyl alcohol) and 1,3-diphenyltriazene was studied. It is established that the use of 1% of the mass. 1,3-diphenyltriazene, in the composition of straight-run gasoline allows to increase its resistance to detonation by 12 points, reduce the toxicity of exhaust gases by 24% in terms of CO and 17% in terms of CH. It was determined that the addition of 1,3-diphenyltriazene to commercial gasoline A-95 in the amount of 1% by weight, in contrast to oxygenates, does not lead to a deterioration in the evaporation of gaso-lines and their physical stability. The use of 1,3-diphenyltriazene in commercial gasoline, due to its positive properties, in the future will optimize the use of other additives, including oxygenates, which are widely used today in the technology of commercial gasoline.
Improving the environmentality of motor gasoline
Keywords: бензин; екологічність; каталізатор; присадки; оксигенати; октанове число; випаровуваність; фізична стабільність; gasoline; environmental friendliness; catalyst; additives; oxygenates; octave number; evaporation; physical stability