Уявлення учасників освітнього процесу закладу вищої освіти про показники лідерської компетентності майбутнього викладача - Лютий, Микола (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
В статті розглянуто поняття «лідерська компетентність» в контексті діяльності викладача закладу вищої освіти як особистісне утворення, що забезпечує професійну успішність та прагнення до саморозвитку. На основі теоретичного аналізу продемонстровано, що основними структурними компонентами лідерської компетентності є лідерські якості, знання, уміння та цінності. Визначено, що базовим структурним елементом лідерської компетентності є лідерські якості, які забезпечують спрямованість особистості на подальший саморозвиток лідерських знань та умінь. Висвітлено результати дослідження за участі викладачів закладів вищої освіти та магістрантів (майбутніх викладачів з педагогіки вищої школи), що присвячене вивченню уявлень респондентів про показники лідерської компетентності. Якісний аналіз проведеного дослідження вказує на те, що майбутні викладачі вищої школи мають досить стереотипні уявлення про лідерську компетентність, при цьому вони не враховують велику кількість її значущих показників.

The article deals with the notion of "leadership competence" in the context of the activity of a lecturer of a higher education institution as a personal formation, which ensures professional success and the desire for self-development. Based on theoretical analysis, it has been demonstrated that the main structural components of leadership competence are leadership qualities, knowledge, skills and values. It is determined that the basic structural element of leadership competence are leadership qualities that ensure the orientation of the individual to further self-development of leadership knowledge and skills. The results of the research with the participation of lecturers of higher education institutions and undergraduates (future lecturers of higher education) are devoted to the study of respondents' perceptions of indicators of leadership competence. The qualitative analysis of the conducted research indicates that the future teachers of higher education have rather stereotypical ideas about leadership competence, at the same time they do not take into account a large number of its significant indicators.
Perceptions of the participants of the education process of higher education institution about leadership competence indicators of the future lecturer
Keywords: лідер; викладач вищої школи; професійний розвиток; leader; undergraduate students; professional development