Вплив законодавчих реформ у сфері державного страхування на соціальну захищеність потерпілих на виробництві - Кузьменко, Олена Олексіївна; Мезенцева, Ірина Олександрівна; Вамболь, Сергій Олександрович; Ткачук, К. К.; Нестеренко, О. В. (Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці, 2024)
Актуальність роботи обумовлена високим рівнем виробничого травматизму і низькими показниками рівня життя населення в Україні порівняно з промислово розвиненими країнами Європейського Союзу. тже проблема виживання потерпілих від нещасних випадків та професійних захворювань є злободенною. У роботі зібрані статистичні дані з відкритих джерел інформації, на основі яких виконано розрахунки деяких показників щодо соціальної захищеності потерпілих від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві. Проаналізовано динаміку змін кількості нещасних випадків та професійних захворювань в Україні у період з 2007 по 2023 рр. Досліджено взаємозв’язок цих показників з кількістю потерпілих, яким було виплачено щомісячну страхову виплату. Наведено дані Фонду соціального страхування та Пенсійного Фонду України про щомісячністрахові внески і виплати за період з 2007 по 2023 рр. Проведено порівняльне дослідження максимально допустимих сум щомісячної страхової виплати і одноразової допомоги у різні періоди часу, що пов’язано зі змінами у законодавстві держави. Проаналізовано тенденції змін у сумах страхових внесків та страхових виплат потерпілим на виробництві з урахуванням законодавчих реформ у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування в Україні. Для оцінки рівня виплат потерпілим з урахуванням реального економічного стану в країні виконано порівняння сум грошових показників, що вивчалися, в гривні і доларі. На основі аналізу отриманих результатів визначено соціально-економічні наслідки реформ щодо соціального захисту потерпілих на виробництві та запропоновано заходи щодо зниження рівня травматизму на підприємствах в умовах воєнних дій, міграції населення тощо.

The relevance of this work is due to the high level of industrial injuries and low indicators of the standard of living of the population in Ukraine compared to the industrialized countries of the European Union, which makes the problem of survival of victims of accidents and occupational diseases topical. The work collects statistical data from open sources of information, on the basis of which calculations of some indicators regarding the social protection of victims of accidents and occupational diseases at work were performed. The dynamics of changes in the number of accidents and occupational diseases in Ukraine in the period from 2007 to 2023 were analyzed. The relationship between these indicators and the number of victims to whom monthly insurance benefits were paid was studied. Data from the Accident Insurance Fund, the Social Insurance Fund, and the Pension Fund regarding monthly insurance premiums and payments for the period from 2007 to 2023 are given. A comparative study of the maximum permissible amounts of monthly insurance payments and one-time benefits in different periods of time, which are associated with changes in state legislation, was conducted. The trends of changes in the amounts of insurance contributions and insurance payments to victims at work are analyzed, taking into account legislative reforms in the field of mandatory state social insurance in Ukraine. To assess the level of payments to the victims, taking into account the real economic situation in the country, a comparison of the sums of the studied monetary indicators was made in hryvnia and in dollars. On the basis of the analysis of the obtained results, the socio-economic consequences of reforms regarding the social protection of victims at work were determined and measures were proposed to reduce the level of injuries at enterprises in the conditions of military operations, population migration, etc.
Impact of legislative reforms in the field of state insurance on social security of industrial injuries
Keywords: нещасні випадки; професійні захворювання; виробничий травматизм; державне страхування; страховий внесок; Єдиний страховий внесок; щомісячна страхова виплата; одноразова допомога; accidents; occupational diseases; occupational injuries; state insurance; social insurance fund against accidents; social insurance fund; pension fund; insurance contribution; Single insurance contribution; monthly insurance payment; one-time benefit