Особливості функціонування пресс-служби університету в інформаційному просторі - Розова, Олена Володимирівна (Видавничий дім "Гельветика", 2021)
У статті зазначено, що в сучасних умовах університети зобов’язані позиціонувати себе в інформаційному просторі, щоб забезпечити комунікацію із цільовою аудиторією (абітурієнтами, партнерами та стейкхолдерами). Сконцентровано увагу на особливостях функціонування пресслужби університету. Зазначено, що для реалізації своїх завдань університету потрібні певні інструменти, зокрема технології паблік рілейшнз. У статті наголошується на тому, що пресслужба є активним суб’єктом формування інформаційного простору. Зазначено, що основними робочими майданчиками пресслужби є новини й анонси на офіційному сайті та соціальні мережі. Підкреслено, що одним із важливих завдань пресслужби є створення яскравого, привабливого контенту, орієнтованого на формування позитивного образу. Зазначено, що університет через пресслужбу транслює в суспільство актуальну інформацію про свої яскраві події, освітні, наукові й культурні досягнення, інновації, конкурси, гранти, різні проєкти, стажування, студентську активність, діяльність керівництва. Авторка акцентує на тому, що тактичними завданнями пресслужби є підготовка пресрелізів, організація пресконференцій, брифінгів та оперативних коментарів для засобів масової інформації, зйомка відео, фотоконтент, моніторинг публікацій, організація інтерв’ю, інших виступів у газетах, пресклубах, теле- й радіопроєктах. Підкреслюється, що пресслужби повинні займатися не тільки поточними, щоденними проблемами, а й довготривалим плануванням і прогнозуванням. Зазначено, що в умовах відкритого суспільства пресслужба під час організації своєї діяльності повинна вибудувати інтерактивний тип комунікації. Аргументовано, що університет за допомогою пресслужби реалізує ідеологічні завдання. Підкреслено, що пресслужба університету повинна розробляти інформаційну стратегію закладу вищої освіти, орієнтуватися на різну аудиторію, аналізувати інформаційний контент, працювати з негативною інформацією. Зазначено, що пресслужба є активним суб’єктом формування інформаційного простору.

The article states that in modern conditions, universities are required to position themselves in the information space to ensure communication with the target audience (applicants, partners and stakeholders). Attention is focused on the peculiarities of the functioning of the press service of the university. It is noted that the university needs certain tools to implement its tasks, including public relations technologies. The article emphasizes that the press service is an active subject in the formation of the information space. It is stated that the main working platforms of the press service are news and announcements on the official website and social networks. It is emphasized that one of the important tasks of the press service is to create bright, attractive content focused on the formation of a positive image. It is stated that the university through the press service broadcasts relevant information about its bright events, educational, scientific and cultural achievements, innovations, competitions, grants, various projects, internships, student activities, management activities. The author emphasizes that among the tactical tasks of the press service: preparation of press releases, organization of press conferences, briefings and operative comments for the media, video recording, photo content, monitoring of publications, organization of interviews and other speeches in newspapers and press clubs, TV and radio projects. It is emphasized that the press services should deal not only with current daily problems, but also with long-term planning and forecasting. It is noted that in an open society, in organizing its activities, the press service should build an interactive type of communication. It is stated that the university implements ideological tasks with the help of the press service. It is emphasized that the press service of the university should develop an information strategy of the university, focus on different audiences, analyze information content, work with negative information. It is noted that the press service is an active subject of information space formation.
Peculiarities of functioning of the press service of the university in the information space
Keywords: пресцентр; інформаційний простір; університет; медіа; press center; information space; university; media