Схід України в інтеґративних процесах сучасного державотворення - Білецький, Володимир Стефанович (Український культурологічний центр, 2005)
Після розпаду СРСР на окремі національні держави перед останніми постали проблеми консолідації, інтеґрації їх земель і реґіонів на основі власних (національних) цінностей. "Гравцями" у цьому вельми непростому процесі в Україні, як і кожній державі, є і державний Центр, і реґіони, і зовнішні учасники. Багато дослідників державотворчих процесів роблять акцент на особливостях національної інтеґрації в полікультурному суспільстві [1]. Мета нашої роботи визначити роль і місце Східної України, зокрема Донбасу, в більш широких інтеґративних процесах сучасного державотворення, які включають не тільки культуру, але й економіку, політику, науку тощо.
Keywords: єдина загальнонаціональна ідеологія; лідери; консолідаційні чинники; культурна інтеграція України; мова; система цінностей; релігійні організації; національно-культурна ідентифікація; загальновизнані герої нації; інформаційний простір; громадянське суспільство; економіка