Методичні вказівки до виконання курсового проєкту з дисципліни "Економіка рекреації та туризму" - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Носирєв, Олександр Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Туризм є самостійною сферою діяльності в загальному господарському комплексі регіону, країни чи світу, якій притаманні як загальні закони економічного розвитку, так і особливості, пов’язані зі специфікою надання послуг споживачам туристичного продукту. Під впливом особливостей туристичної діяльності закономірності розвитку туризму набувають специфічних рис, які проявляються в конкретній діяльності кожного суб’єкта туристичного бізнесу. На даний час значно зростають вимоги до рівня підготовки фахівців з туризму, які повинні не тільки отримати фундаментальну теоретичну підготовку, але й опанувати прийоми і навички застосування знань на практиці. Особливу роль у формуванні у студентів уміння самостійно ставити і вирішувати складні практичні питання відіграє підготовка і захист курсового проєкту з дисципліни «Економіка рекреації та туризму». Метою написання курсового проєкту є: ˗ систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань з дисципліни, вміння застосовувати їх у разі вирішення конкретних практичних завдань; ˗ розвинення навичок збирання необхідної економічної інформації, її належної обробки, самостійного виконання аналітичних досліджень діяльності підприємства; ˗ виявлення рівня підготовленості студентів до самостійної діяльності в сучасних економічних умовах. У процесі підготовки курсової роботи застосовуються методичні й технічні прийоми наукової роботи. Науковий рівень навчальних завдань, чіткість викладення матеріалу, правильність оформлення, вміння студента в процесі захисту обґрунтувати і довести правомірність наведених у роботі тверджень покликані розкрити рівень сформованості загальних та спеціальних компетенцій, набутих студентом у процесі опанування навчального матеріалу. Процес виконання курсового проєкту складається з декількох етапів: 1. Вибір теми курсового проєкту, визначення його структури та об’єкту дослідження. 2. Робота з нормативною, довідково-статистичною, науковою літературою. 3. Збір та аналіз статистичної і аналітичної інформації. 4. Формування тексту і оформлення курсового проєкту. 5. Захист курсового проєкту на кафедрі. Загальні вимоги до курсового проєкту: − актуальність; − високий теоретичний рівень роботи; − логічність побудови, доказовість аргументації, повнота і точність формулювань; − точність, грамотність оформлення частин роботи; − обґрунтованість висновків. У курсовому проекті студент повинен показати знання, правильне розуміння та вміння працювати з інформаційними джерелами, аналізувати дані, проводити розрахунки, самостійно викладати особисту точку зору, узагальнювати теоретичний і практичний матеріал, робити висновки та пропозиції. Обов’язковою умовою допуску курсового проєкту до захисту є перевірка на наявність академічного плагіату, що здійснюється керівником. Якщо відсоток оригінальності роботи є нижчим від встановленої граничної межі 70 % унікальності або у роботі виявлені численні спроби приховування текстових запозичень, що є академічним шахраюванням, робота не приймається до розгляду, а повертається на доопрацювання. У разі повернення роботи на доопрацювання протягом 3-х робочих днів робота має бути доопрацьована та подана на повторну перевірку.
Keywords: методичні вказівки; курсовий проєкт; економіка рекреації; економіка туризму; рекреації; туризм