Апроксимуючі залежності для визначення ентальпій води та водяної пари при розрахунках теплообмінних пристроїв паротурбінних установок (частина I – визначення ентальпії води) - Шубенко, Олександр Леонідович; Голощапов, Володимир Миколайович; Котульська, Ольга Валеріївна; Парамонова, Тетяна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Роботу присвячено створенню методологічного підходу для визначення термодинамічних властивостей води та водяної пари при розрахунках теплообмінних процесів для тих випадків, коли потрібно оперативне керування режимами експлуатації парових турбін великої потужності теплових та атомних електростанцій, а використання існуючих таблиць властивостей робочих середовищ у «ручному» режимі не завжди припустиме. У частині роботи, що подано, розглядається визначення ентальпії води. На підґрунті проведеного аналізу режимів експлуатації теплообмінних пристроїв енергоблоків теплових та атомних електростанцій різної потужності визначено діапазони зміни температури та тиску робочих середовищ при їх розрахунках. Вони становлять для води: по тиску 1 кПа–30 МПа, по температурі 1–300 °С, а для пари відповідно: 1 кПа–6 МПа, 7–450 °С. Аналіз табличних значень робочого середовища (води) показав, що для представлення ентальпії води в аналітичному вигляді на основі апроксимаційних рівнянь з потрібною точністю доцільно розглянути їх побудову у двох областях зміни: в області вакууму (Р < 0,1 МПа) та в області надлишкового тиску (0,1 –30 МПа), яка у свою чергу поділена на 4 діапазони. При зміні тиску це пов'язано з додатковим впливом на значення ентальпії температури, що ускладнює вибір наближених залежностей для отримання ентальпії від параметрів робочого середовища при забезпеченні прийнятного співвідношення розрахункових і табличних значень для розв'язування задач. Авторами розроблено систему регресійних рівнянь, що дозволяють з високою точністю розраховувати значення ентальпії води у заданому діапазоні тисків та температур. Для визначення області, у якій знаходиться величина, що вимірюється, авторами запропоновано використання формули Антуана, в якій встановлюється зв'язок тиску та температури середовища на граничній лінії фазового переходу. Для підвищення її точності запропоновано апроксимаційні рівняння температурних поправок при різному тиску, що забезпечує відхилення температури від табличних значень теплофізичних властивостей, не більш ніж на ±0,04 °С.

The work is devoted to the creation of a methodological approach for determining the thermodynamic properties of water and water vapor in the calculation of heat exchange processes for those cases when it is necessary to quickly control the operating modes of steam turbines of large power of thermal and nuclear power plants, but the use of existing tables of properties of working environments in the "manual" mode is not always suppose. In the presented part of the work the determination of the enthalpy of water is considered. Based on the analysis of the operating modes of heat exchange devices of power units thermal and nuclear power plants of different capacities, the ranges of temperature and pressure changes of the working media during their calculations were determined. They are for water: at a pressure of 1 kPa–30 MPa, at a temperature of 1 –300 °С, and for steam, respectively: 1 kPa –6 MPa, 7 –450 °С. The analysis of tabular values of the working medium (water) showed that in order to present the enthalpy of water in an analytical form based on approximation equations with the required accuracy, it is advisable to consider their construction in two areas of change: in the area of vacuum (Р < 0.1 MPa) and in the area of excess pressure (0.1 –30 MPa), which in turn are divided into 4 ranges. When the pressure changes, this is associated with an additional effect on the temperature enthalpy value, which complicates the choice of approximate dependencies for obtaining enthalpy from the parameters of the working environment while ensuring an acceptable ratio of calculated and tabular values for solving problems. By the authors a system of regression equations was obtained, allowing to calculate the enthalpy of water in a given range of pressures and temperatures with high accuracy. To determine the area in which the measured value is located, the authors proposed the use of Antoine's formula, in which the relationship between the pressure and temperature of the medium at the boundary line of the phase transition is established. To increase its accuracy, approximation equations for temperature corrections at different pressures are proposed, which ensure that the temperature deviates from the tabulated values of thermophysical properties there are no more than ±0.04 °С.
Approximate relationships for determining the enthalpies of water and steam in the calculations of heat exchanger devices of steam turbine installations (part I – determination of the enthalpy of water)
Keywords: вода; водяна пара; турбоустановка; теплообмінні апарати; ентальпія; тепловий баланс; water; steam; turbo installation; heat exchangers; enthalpy; heat balance