Теоретичні та методичні підходи до визначення економічної сутності ринку як економічної категорії - Мардус, Наталія Юріївна (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2017)
Метою статті є дослідження теоретичних і методичних підходів до визначення економічної сутності та змісту поняття "ринок" з подальшим уточненням і доповненням його тлумачення. Для досягнення мети дослідження було вирішено такі завдання: досліджено передумови виникнення ринку, його еволюція, що порівняно з існуючими тлумаченнями розглядаються автором комплексно з позиції системного й еволюційного підходів. У статті комплексно та всебічно досліджено поняття "ринок" з позиції існування суспільного господарства, розглянуто теоретичні та методичні підходи до визначення поняття "ринок" як економічної категорії. Результати дослідження показали, що поняття "ринок" є однією з найбільш розповсюджених і складних категорій в економічній теорії, одним із найпоширеніших термінів у суспільстві і є основою ринкового господарства.

The aim of the article is to study theoretical and methodological approaches to determining the economic essence and content of the concept "market" with subsequent clarification and expansion of its interpretation. To achieve the research objective, the following tasks are solved: the prerequisites for the emergence of market, its evolution are investigated, which, in comparison with existing approaches to the definition of market, are considered by the author comprehensively from the perspective of the system and evolutionary approaches. In the article a holistic and thorough examination of the concept "marke" from the point of view of the existence of the public economy is carried out and theoretical and methodological approaches to the definition of the concept "market" as an economic category is considered. The results of the research showed that the concept "market" is one of the most widespread and complex categories in economic theory, one of the most common terms in society and is the basis of the market economy.
Theoretical and Methodological Approaches to Determining the Economic Essence of Market as an Economic Category
Keywords: ринок; ринкова економіка; економічна категорія; товар; економічна теорія; market; market economy; economic category; commodity; economic theory