Метод розгалуження запитів до сховищ даних систем, що мають гіперконвергентну інфраструктуру - Кучук, Ніна Георгіївна; Зиков, Ігор Семенович; Панченко, Володимир Іванович (Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, 2019)
В процесі функціонування комп'ютерної мережі гіперконвергентної архітектури за рахунок централізованого управління збільшується час доступу до сховищ даних. Але для деяких підсистем, особливо для тих, що повинні функціонувати у режимі, наближеному до режиму реального часу, дані показники є дуже суттєвими. Метою статті є розробка підходу до зменшення часу доступу до сховищ даних у гіперконвергентному середовищі шляхом розгалуження інформаційних потоків. Результати дослідження. Запропонований метод є двохетапним та складається із послідовності кроків знаходження можливих маршрутів та знаходження оптимального із знайдених варіантів розподілу каналів. В результаті знайдено найкращий варіант розподілу пакетів по каналах зв'язку серед таких, що задовольняють сформульованим умовам. Зокрема, максимальний час передачі за допомогою одного з каналів обраного варіанту розподілу не перевищує час, виділений для передачі необхідного обсягу даних та виконані обмеження за продуктивністю та вартістю. Висновки. Застосування підходу дозволяє істотно зменшити час передачі даних і витрати на оренду каналів, а також поліпшити живучість мережі.

In the process of functioning of the computer network of the hyper-converged architecture due to the centralized management, the access time to the data warehouses is increased. But for some subsystems, especially those that are supposed to function in real-time mode, these figures are very significant. The purpose of the article is to develop an approach to reducing access time to data warehouses in a hyper-converged environment by branching information flows. Results of the research. The proposed method is two-step and consists of a sequence of steps to find possible routes and find the best of the found channel distribution options. As a result, we found the best variant of packet distribution over the communication channels among those that satisfy the formulated conditions. In particular, the maximum transmission time by one of the channels of the selected distribution option does not exceed the time allocated to transmit the required amount of data and the performance and cost constraints are met. Conclusions. The approach can significantly reduce data transmission time and channel rental costs, as well as improve network viability.

В процессе функционирования компьютерной сети гиперконвергентной архитектуры за счет централизованного управления увеличивается время доступа к хранилищам данных. Но для некоторых подсистем, особенно для тех, которые должны функционировать в режиме, приближенном к режиму реального времени, данные показатели являются очень существенными. Целью статьи является разработка подхода к уменьшению времени доступа к хранилищам данных в гиперконвергентной среде путем разветвления информационных потоков. Результаты исследования. Предложенный метод является двухэтапным и состоит из последовательности шагов нахождения возможных маршрутов и нахождения оптимального из найденных вариантов распределения каналов. В результате найден лучший вариант распределения пакетов по каналам связи среди тех, что удовлетворяют сформулированным условиям. В частности, максимальное время передачи с помощью одного из каналов выбранного варианта распределения не превышает время, выделенное для передачи необходимого объема данных и выполнены ограничения по производительности и стоимости. Выводы. Применение подхода позволяет существенно уменьшить время передачи данных и расхо ды на аренду каналов, а также улучшить живучесть сети.
Method of branching requests to data system stores with hyperconvergent infrastructure
Метод разветвления запросов к хранилищам данных систем с гиперконвергентной инфраструктурой
Keywords: гіперконвергентна архітектура; мережеві ресурси; фінансування; інформаційні потоки; hyperconvergent architecture; data warehouse; query time; гиперконвергентная архитектура; хранилище данных; время выполнения запроса