Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з дисципліни "Організація аудиту в галузі охорони праці" - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Семенов, Євгеній Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета навчальної дисципліни «Організація аудиту в галузі охорони праці»: набуття студентами фундаментальних знань теорії та практики з правових і організаційних питань державного нагляду та аудиту в галузі охорони праці. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні оволодіти такими компетентностями: інтегральна компетентність: - здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та проблеми, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, під час практичної діяльності або у процесі навчання, яка передбачає застосування теорій та методів проведення моніторингу, запобігання виникненню аварій, надзвичайних ситуацій, нещасним випадкам (на виробництві) і професійним захворюванням, оцінювання їх можливих наслідків та їх ліквідування; загальні компетентності: - навики здійснення безпечної діяльності; - прагнення до збереження навколишнього середовища; спеціальні компетентності: - усвідомлення функцій держави, форм реалізації цих функцій, правових основ цивільного захисту, охорони праці; дотримання основних принципів здійснення цивільного захисту та державної політики з питань охорони праці; - здатність оперувати термінами та визначеннями понять у сфері цивільного захисту, охорони праці; основними положеннями, вимог та правил стосовно проведення моніторингу, організовування та впровадження заходів щодо запобігання, ліквідування надзвичайних ситуацій; - здатність до застосовування тенденцій розвитку техніки і технології захисту людини, матеріальних цінностей і довкілля від небезпек техногенного і природного характеру та обґрунтованого вибору засобів та систем захисту людини і довкілля від небезпек; - здатність оперувати фізичними та хімічними термінами, розуміти сутність математичних, фізичних та хімічних понять та законів, які необхідні для здійснення професійної діяльності; - здатність організовувати нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної, промислової безпеки та охорони праці; - здатність до організації безпечної експлуатації техніки, устатковання, спорядження у сфері професійної діяльності, створення безпечних і здорових умов праці.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; охорона праці; аудит; організація аудиту; виробнича діяльність