Вплив сурми на мікротвердість вісмуту - Яковлева, Г.; Рогачова, Олена Іванівна (Львівський національний університет ім. Івана Франка, 2006)
Досліджено мікротвердість (Hμ) сплавів Bi₁₋ₓSbₓ залежно від складу (x=0-0,15) та навантаження на індентор (Р=0,01-0,49 Н). Встановлено, що введення Sb приводить до значного зростання мікротвердості Bi. З'ясовано, що характер залежності Нμ(P) суттєво залежить від складу твердого розчину. Одержані результати інтерпретовані у рамках дислокаційних уявлень із урахуванням можливості утворення дислокаційних ансамблів та зміни їх розміру із зростанням навантаження на індентор. Зазначено також про можливість процесів упорядкування дефектної структури, що спричинює збільшення рухливості дислокацій.

The Bi₁₋ₓSbₓ alloys microhardness (Hμ) dependences on the composition (x=0-0,15) and on the load on indentor (P=0,01-0,49 N) have been studied. It has been established that the Sb introduction leads to considerable Bi microhardness increase. It has been obtained that the behavior of Нμ(P) dependences essentially depends on solid solution composition. The obtained results are interpreted in the terms of dislocation theories taking into account the possibility of dislocation ensembles formation and change of their dimensions with the load increase, and also taking into account the possibility of the defect structure ordering processes, which lead to the dislocation mobility increase.
Antimony influence on bismuth microhardness
Keywords: вісмут-сурма; твердий розчин; масштабний ефект; дислокаційний ансамбль; твердорозчинне зміцнення; bismuth-antimony; solid solution; scale effect; dislocation ensemble; solid solution strengthenin