Технологічне забезпечення контурного полірування при відновленні лакофарбових покрить складних поверхонь - Дмитрієв, Дмитро Олексійович; Чурсов, Сергій Олександрович; Осадчук, Василь Сергійович; Русанов, Сергій Аркадійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті розглянуто кластерну модель опису полірування неметалевих матеріалів стосовно лакофарбових покрить, що наносять на поверхні складної геометрії. Зокрема, запропоновано технічні засоби контурного полірування покрить неметалевих шарів елементів кузову автомобіля з застосуванням мехатронних модулів з ЧПК, які відтворюють рухи і режими полірування, що раніше виконувались вручну. На основі розгляду проблеми деструкції лакофарбових покриттів кузовів автомобілів та аналізу літератури по дослідженню фізико-механічних процесів формоутворення деталей з неметалевих матеріалів інструментом із застосуванням полірувальних паст і вивчення закономірностей цього процесу було досліджено полірувальну здатність різних полірувальних паст. Запропоновано геометричні критерії якості автополірування лакофарбових покрить з формалізованим забезпеченням взаємозв’язку ширини штучної подряпини шо наносилась алмазною чотирьогранною пірамідою із глибиною та формою штучної подряпини до і після полірування. Розглянуто широкий діапазон швидкісних, силових, реологічних факторів полірування поверхонь кузову із подвійною кривизною, однак теплові і механо-хімічні процеси не встановлювались. Дані про ефективність полірувальних паст та якість відновлених лакофарбових покрить автомобіля отримано в результаті виконання наукової послуги на замовлення підприємства ПП «ІнтерСклад» м. Херсон. Визначено зразки полірувальних паст фракції абразиву і склад розчинника, що мають відповідати умовам ручного полірування та поставлено на виробництво відповідні автокосметичні засоби. Відпрацьовано методику випробування, що дозволяє визначити за короткий час ефективність і режими полірувальних сумішей для усунення механічних пошкоджень лакофарбового покриття автомобілів.

The article considers the cluster model for describing the polishing of non-metallic materials in relation to paint coatings applied to surfaces of complex geometry. In particular, technical means of contour polishing of coatings of non-metallic layers of car body elements with the use of mechatronic modules from CNC are proposed, which reproduce the movements and modes of polishing that were previously performed manually. On the basis of consideration of the problem of destruction of paint coatings of car bodies and analysis of the literature on the study of physical and mechanical processes of forming parts from non-metallic materials with a tool using polishing pastes and studying the laws of this process, the polishing ability of various polishing pastes was investigated. The geometric criteria of the quality of self-polishing of paint coatings with a formalized provision of the interrelationship of the width of the artificial scratch applied by a diamond tetrahedral pyramid with the depth and shape of the artificial scratch before and after polishing are proposed. A wide range of speed, power, and rheological factors of polishing body surfaces with double curvature were considered, but thermal and mechano-chemical processes were not established. Data on the effectiveness of polishing pastes and the quality of restored paint coatings of the car were obtained as a result of the performance of a scientific service commissioned by the Kherson PE "InterSklad" enterprise. Samples of polishing pastes of the abrasive fraction and the composition of the solvent were determined, which should meet the conditions of manual polishing, and the corresponding auto cosmetic products were put into production. A test methodology has been developed that allows you to determine in a short time the effectiveness and modes of polishing mixtures for the elimination of mechanical damage to the paintwork of cars.
Technological support of contour polishing in the restoration of paint coatings of complex surfaces
Keywords: полірування; технологія; відновлення; лакофарбове покриття; складна поверхня; polishing; technology; recovery; paint coating; complex surface