Ментальне та фізичне здоров'я сучасного молодого покоління як актуальне питання сьогодення - Пасхін, Геннадій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Вплив довгострокового воєнного конфлікту на психологічний та фізичний стан осіб юнацького віку є важливою темою, що вимагає серйозного розгляду та призводить до серйозного стресу та травми. Тривалий воєнний стан створює непередбачувані ситуації, постійні обстріли та бомбардування порушують почуття базової безпеки, втрата економічної стабільності в сім’ях все це має значний вплив на ментальне здоров’я та ставить під загрозу фізичне здоров’я молодих людей. Провідною метою дослідження став аналіз сучасних наукових надбань спрямованих на визначення особливостей ментального та фізичного здоров’я сучасного молодого покоління. Основними методами дослідження стали: аналіз та синтез наукової літератури побудований на методах дидактики, історизму, критичного аналізу з урахуванням логіко-аналітичного підходу. Було проаналізовано дослідження сучасних науковців, щодо висвітлення питань впливу бойових конфліктів, війни та воєнних дій на здоров’я населення: Аймедов К. В., Асєєва Ю. О., Богданова І. Є., Будьоний П. В., Волощук А. Е., Друзь О. В., Джонс Л., Кожина Г. М., Лакшмінараяна Р., Люстіг С. Л., Марута Н. О., Мозгова Т. П., Моріна Н., Мурті С. С., Сміт Д., Толмачов О. А. та інших. Проаналізовано поняття здоров’я, здорового життя, сутності психічного здоров’я в умовах воєнних конфліктів. Запропоновано до поняття ментального здоров’я додати наступні складові: 1) здатність справлятися з повсякденними стресами життя в умовах критичних та екстремальних ситуацій; 2) здатність будувати міжособистісну комунікацію в критичних та екстремальних умовах; 3) здатність ефективно діяти та надавати допомогу своїй сім’ї, організації, громаді та суспільству в умовах війни; 4) здатність реалізувати свої уміння, навички та здібності в умовах війни.

The impact of long-term armed conflict on the psychological and physical well-being of adolescents is an important topic that requires serious consideration and leads to serious stress and trauma. Prolonged martial law creates unpredictable situations, constant shelling and bombardment disrupts the sense of basic security, and the loss of economic stability in families has a significant impact on mental health and jeopardizes the physical health of young people. The main purpose of the study was to analyze modern scientific achievements aimed at determining the peculiarities of mental and physical health of the modern young generation. The main methods of the study were: analysis and synthesis of scientific literature based on the methods of didactics, historicism, critical analysis, taking into account the logical and analytical approach. The research of modern scientists was analyzed to cover the impact of military conflicts, war and military operations on public health: Aymedov K. V., Aseyeva Y. O., Bogdanova I. E., Budyoniy P. V., Voloshchuk A. E., Druz O. V., Jones L., Kozhina G. M., Lakshminarayana R., Lustig S. L., Maruta N. O., Mozgova T. P., Morina N., Murthy S. S., Smith D., Tolmachev O. A. and others. The concepts of health, healthy life, and the essence of mental health in the context of military conflicts are analyzed. It is proposed to add the following components to the concept of mental health: 1) the ability to cope with the daily stresses of life in critical and extreme situations; 2) the ability to build interpersonal communication in critical and extreme conditions; 3) the ability to act effectively and provide assistance to one's family, organization, community and society in war conditions; 4) the ability to realize one's skills and abilities in war conditions.
Mental and physical health of today's young generation as an actual issue today
Keywords: ментальне здоров'я; фізичне здоров'я; особи юнацького віку; здоровий спосіб життя; стрес; фізична активність; харчування; соціальні впливи; сучасне покоління; psychological characteristics; military personnel; anxiety; depression; stress resistance; stress; post-traumatic stress disorder