Особливості використання органо-мінеральної сировини Донецької області в технології фасадної кераміки - Щукіна, Людмила Павлівна; Лісачук, Георгій Вікторович; Цовма, Віталій Віталійович; Пітак, Олег Ярославович; Філатов, Денис Анатолійович (Украинский государственный химико-технологический университет, 2012)
Досліджено термічну поведінку багатовуглецевих відходів флотаційного збагачення вугілля. Проведено оцінку ефективності використання різних режимів термічної обробки відходів, які б забезпечували можливість їх застосування як мінеральних добавок у керамічних масах для виробництва фасадної кераміки. Встановлена доцільність проведення попередньої низькотемпературної обробки відходів вуглезбагачення з метою мінімізації в них вмісту органічної складової, що дає можливість використовувати прості режими випалу напівфабрикатів та звичайне теплотехнічне обладнання.

The thermal conversions of high-carbon coal flotation by-products are investigated. The efficiency of using of different behaviors of thermal treatment of waste was estimated. These behaviors should provide an opportunity to use the waste as mineral components in ceramic masses for the production of facade ceramics. The usefulness of the implementation of low-temperature treatment of coal-dressing by-products in order to minimize content of organic component in this waste is established. Preliminary low-temperature processing of waste allows to use simple regimes of firing and usual heat engineering equipment.
Features of use of organic and mineral raw materials of Donetsk region in facade ceramics technology
Keywords: флотаційне збагачення вугілля; мінеральний компонент; режими термічної обробки; технологія фасадної кераміки; coal flotation by-products; mineral component; regimes of heat treatment; technology of facade ceramics; відходи