Термодинамический анализ высококремнеземистой области системы Na₂O – SiO₂ – H₂O, характерной для искусственного песчаника - Салей, А. А.; Цыганков, Г. Г.; Сигунов, А. А.; Нуштаев, Ю. Ю.; Бершадский, Е. А. (НТУ "ХПИ", 2008)
Проведено термодинамічні дослідження в системі Na₂O – SiO₂ – H₂O, властивій штучному піщанику, встановлені перевага i послідовність проходження хімічних процесів мінералоутворення гідросилікатів натрію у висококремнеземістій області цієї системи. Розглянуті реакції дегідратації i дисоціації гідросилікатів. Проведені розрахунки температурної залежності енергії Гібса цих реакцій.

Thermodynamic researches are carried out in system Na₂O – SiO₂ – H₂O 0 inherent in artificial sandstone, preference and sequence of passage of chemical processes formations of minerals sodium hydrosilicates in highly of silicon are as of this system is established. Reactions of removal from hydrosilicates of water and disintegration them on ions are considered and calculations of temperature dependence of energy Gibbs of these reactions are carried out.
Keywords: реакция минералообразования; кварцевый песок; гидросиликаты; энергия Гиббса