Система регулювання оптимального ККД гідроагрегатів, що працюють зі змінними напорами - Артюх, Станіслав Федорович; Червоненко, Іван Ігорович (Вінницький національний технічний університет, 2013)
Показано, що гідроагрегати ГАЕС знижують свою ефективність, працюючи з пониженими напорами. Для вирішення цієї проблеми доцільно перевести ці гідроагрегати на роботу зі змінною частотою обертання. Запропоновано алгоритм та систему управління, які дозволили підтримувати оптимальний ККД гідроагрегатів у разі знижених напорів та відповідних частот обертання.

The article shows that hydroelectric pumped storage plants reduce their efficiency when working under variable pressure. To solve this problem, it is advisable to transfer these hydraulic units to work at variable speed. An algorithm and a control system are introduced to allow maintaining the optimum efficiency of hydraulic units at lower head and respective speed.
An optimum efficiency control system for hydroelectric units operating at variable speed
Keywords: електростанції; енергетика; гідроакумулюючі електростанції; несинхронні частоти обертання; гідроагрегат; ГАЕС; енергоблоки