Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Основи управління проєктами" - Гринченко, Марина Анатоліївна; Бойнік, Андрій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Основи управління проєктами» призначені для здобувачі вищої освіти бакалаврського рівня вищої освіти спеціальності «Комп’ютерні науки». Вони спрямовані на формування у здобувачів вищої освіти системного уявлення про проєктний підхід до організації діяльності, а також на набуття практичних навичок управління проєктами у сфері інформаційних технологій. У сучасних умовах розвитку цифрової економіки, стрімкого зростання ІТ-індустрії та поширення проєктно-орієнтованих форм організації роботи, володіння основами управління проєктами є необхідною компетентністю для фахівців з комп’ютерних наук. Реалізація програмних продуктів, інформаційних систем, веб-сервісів, мобільних застосунків, систем штучного інтелекту та інших ІТ-рішень, як правило, здійснюється у формі проєктів, що потребують чіткого планування, координації ресурсів, управління строками, вартістю, якістю та ризиками. Лабораторні роботи з дисципліни «Основи управління проєктами» спрямовані на закріплення теоретичних знань, отриманих під час лекційних занять, та їх практичне застосування при розв’язанні типових завдань управління ІТ-проєктами. У процесі виконання лабораторних робіт здобувачі вищої освіти вивчають основніі етапи життєвого циклу проєкту тобто від ініціації та формування цілей до планування, реалізації, контролю та завершення проєктної діяльності. Особлива увага в методичних вказівках приділяється формуванню практичних умінь щодо розроблення проєктної документації, зокрема визначення обсягу робіт, побудови структурної декомпозиції робіт, планування строків і ресурсів, оцінювання вартості, аналізу ризиків та організації комунікацій у проєктній команді. Завдання лабораторних робіт орієнтовані на типові ситуації, з якими стикаються фахівці ІТ-галузі у професійній діяльності. Виконання лабораторних робіт передбачає використання сучасних підходів і методологій управління проєктами, зокрема класичних (Waterfall) та гнучких (Agile, Scrum, Kanban), а також застосування програмних засобів підтримки управління проєктами. Це сприяє розвитку у здобувачів вищої освіти навичок аналітичного мислення, командної взаємодії, відповідальності за прийняті рішення та здатності працювати в умовах обмежених ресурсів і невизначеності. Методичні вказівки містять загальні рекомендації щодо виконання лабораторних робіт, вимоги до структури та оформлення звітів, а також критерії оцінювання результатів. Матеріали можуть використовуватися як під час аудиторних занять, так і в процесі самостійної роботи здобувачів вищої освіти. Засвоєння наведеного матеріалу сприятиме формуванню професійних компетентностей, необхідних для успішної діяльності майбутніх фахівців у галузі комп’ютерних наук та суміжних ІТ-спеціальностей. При виконанні лабораторних робіт необхідно, відповідно до свого проєкту, розробити необхідну проєктну документацію та отримати практичні навички з її розроблення, а також навички управління комунікаціями у проєкті. Після виконання кожної лабораторної роботи здобувач вищої освіти готує звіт та захищає роботу, відповідаючи на контрольні питання і демонструючи виконані завдання.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; управління проєктами; проєкти; ІТ-індустрія; комп‘ютерні науки