Розвиток технологій алюмінію з вторинної сировини - Гринь, О. М.; Бредихін, В. М.; Червоний, І. Ф.; Маняк, М. О. (НТУ "ХПІ", 2013)
Виконано аналіз переробки лому і відходів виробництва й споживання алюмінію. Розглянуто альтернативні методи переробки, такі як плавка у відбивних печах, а також плавлення у розплавах лужних і лужно-земельних солей. Плавка в відбивних печах ведеться при атмосферному тиску. Нагрів, розплавлення, перегрів супроводжуються супутніми металургійними процесами: окисленням алюмінію і легуючих елементів, газонасиченням розплавів, розчиненням, випаровуванням компонентів, взаємодією рідкого металу з флюсами і футеровкой печі. Деякі перераховані процеси необхідні і корисні, інші – небажані, негативно впливають на якість отримуваних сплавів. Відносно новим процесом переробки алюмінієвого лому є плавка в розплавах хлоридів лужних металів. Розплавлені хлориди лужних металів є широко поширеними сольовими середовищами для проведення високотемпературних фізико-хімічних і електрохімічних процесів. Розплави хлоридів знаходять усе більше застосування для отримання і рафінування металів, нанесення покриттів гальванічним способом, очищення промислових газів від шкідливих домішок, а також як електроліти у високотемпературних хімічних джерелах струму і середовища для проведення неорганічних і органічних реакцій

The analysis of processing of wastes of production and consumption of aluminum is executed. The alternative methods of processing are considered, such as melting in reverberatories, and also melting in fusions of alkaline and alkaline-landed salts. Melting in reverberatories is conducted at atmospheric pressure. Warmed, melting, overheat accompanied by concomitant metallurgical processes: by oxidization of aluminum and alloying elements, gasing of fusions, dissolution, evaporation of components, co-operation of liquid metal with gumboils. Some transferred processes necessary and useful, other - undesirable, negatively influence on quality of the got alloys. Relatively the new process of processing of aluminum wastes is melting in fusions of chlorides of alkaline metals. Molten chlorides of alkaline metals are widespread salt environments for realization of high temperature physical and chemical and electrochemical processes. Fusions of chlorides find more application for a receipt and affinage of metals, overcoating by a galvanic method, cleaning of shale-gases from harmful admixtures, and also as electrolytes in the high temperature chemical sources of current and environment for realization of inorganic and organic reactions
Keywords: лом; відходи; плавка; відбивна піч; розплав хлоридів; переробка; aluminum; crow-bar; wastes; fusible; reverberatory; fusion of chlorides