Обґрунтування проектних рішень елементів об'єктів військового призначення в умовах контакту і пластичного деформування - Ткачук, Микола Миколайович; Саверська, Марія Сергіївна; Грабовський, Андрій Володимирович; Куценко, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Для підвищення тактико-технічних і технічних характеристик об’єктів військової техніки необхідно застосовувати нові технічні рішення. У багатьох випадках це передбачає роботу в умовах контактної взаємодії та пружно-пластичного деформування матеріалів. Задля ефективного використання дорогих матеріалів та досягнення високих тактико-технічних і технічних характеристик об’єктів військової техніки необхідно розробляти нові, більш досконалі моделі та методи досліджень. Вони мають враховувати фізичну та структурну нелінійності. Зокрема, важливо визначати властивості нових матеріалів у об’ємі та на поверхні на мікроструктурному рівні. На цій основі можлива фізично адекватна та математично коректна постановка задач аналізу напружено-деформованого стану. Параметричне моделювання дає можливість обґрунтувати цілеспрямований пошук більш досконалих технічних рішень об’єктів військової техніки. На розвиток традиційних локальних постановок у роботі розроблені нові варіаційні формулювання. Вони враховують структурні та фізичні нелінійності, а також оперують із параметричними моделями. Відповідно, на цій основі здійснюються дослідження напружено-деформованого стану елементів об’єктів військової техніки із обґрунтування їх удосконалених технічних рішень.

New design solutions, technologies and materials are required to improve tactical and technical characteristics of military equipment. Often this implies operation in such conditions as contact interaction and elasto-plastic deformations of materials. New models and research methods are developed for better utilization of modern materials and improved performance of military equipment. They account directly for complex physical and structural nonlinearities. The properties ofconventional and novel materials are determined both in bulk and on surfaces at microstructural level. This will enable physically adequate and mathematically correct analysis of stress-strain state. The new advanced design solutions will emerge through the objective-driven search by means of parametric modeling. The project will extend traditional local problem statements with newly developed variational principles that account for structural and physicalnonlinearity and are suitable for parameterization. This will create the basis for fundamental analysis of torsion bar suspensions, hydrovolumetric and gear drives and other crucial components of combat vehicles, engineering solutions for domestic manufacturers of military equipment that will bring their tactical and technical characteristics to highest modern standards.
Substantiation of design decisions of elements of military objects in conditions of contact and plastic deformation
Keywords: контактна взаємодія; напружено-деформований стан; проміжний шар; контактний тиск; contact interaction; stress-strain state; intermediate layer; contact pressure