Радіологічні наслідки можливих сценаріїв контакту з радіаційним чинником у військовій практиці в Україні - Вінніков, Володимир Анатолійович; Кулініч, Галина Василівна; Чернявський, Ігор Юрійович (Інститут медичної радіології ім. С. П. Григор'єва НАМН України, 2017)
Мета роботи. Класифікувати основні радіологічні наслідки радіаційного опромінення, що призводять до втрат дієздатності особового складу підрозділів Збройних Сил України за різних сценаріїв контакту з радіаційним чинником, очікуваних у сучасній військовій практиці. Матеріали і методи. Проведено інформаційний пошук у нормативних документах з військової системи радіаційної безпеки і настановах з воєнної радіології. Змодельовано ймовірні сценарії радіаційного опромінення військових підрозділів в умовах воєнного часу згідно із сучасною парадигмою використання ядерної зброї. Здійснено аналіз і синтез актуальної інформації стосовно ранніх радіобіологічних ефектів радіаційного впливу на людину в тих умовах, що відповідають військовим сценаріям опромінення. Результати. Вперше представлено логічну та зручну класифікацію можливих сценаріїв опромінення у військовій практиці, що поєднує причинну ситуацію, тип бойового завдання і ранні клінічні ефекти, які спричиняють зниження дієздатності особового складу. Наведено п’ять причинних ситуацій, кожна з яких містить від одного до трьох варіантів контакту із радіаційним чинником, для кожного з яких, у свою чергу, представлено специфічну симптоматику ранніх клініко-біологічних ефектів зовнішнього та/або внутрішнього опромінення. При оцінках втрат дієздатності підрозділів основним критерієм має бути частота і ступінь тяжкості загальної первинної реакції на радіаційний вплив. Визначено порядок зростання небезпеки наслідків опромінення: від радіофобії до токсемічної і церебральної форми гострої променевої хвороби (ГПХ), синдрому ранньої тимчасової непрацездатності та комбінованих радіаційно-травматичних і радіаційно-термічних уражень. Висновки. Клінічні наслідки радіаційного впливу, що виступають детермінантами втрат дієздатності військових підрозділів, істотно варіюють залежно від сценарію контакту із променевим чинником. Недоврахування радіологічних ефектів поза межами ГПХ може призвести до помилок при оцінках втрат в умовах воєнного часу. Подальша оптимізація системи військової радіаційної безпеки вимагає встановлення чітких кількісних коефіцієнтів зв’язку між різними клінічними симптомами і втратами дієздатності в опромінених підрозділах.

Objectives. To classify the main radiological consequences (health effects) of radiation exposure that lead to the loss of the work efficiency of the personnel of the Armed Forces of Ukraine in various scenarios of radiation exposure, which are expected in modern military practice. Materials and Methods. The information search was carried out in the normative documents of the military radiation safety system and military radiology manuals.Possible scenarios of radiation exposure of military units during war time were modeled according to the modern paradigm of the usage of nuclear weapons. The genuine information was analysed and synthesized regarding early radiobiological effects of radiation exposure in humans in those conditions, which correspond to the military exposure scenarios. Results. For the first time the logical and handy classification of possible radiation exposure scenarios in military practice is presented. It combines the causal situation, the type of battle task and early clinical effects, which lead to the reduction of the work efficiency of the personnel. Five causal situations are distinguished; each containing from one to three variants of the contact with ionizing radiation; and for each particular scenario the specific syptoms of early biomedical effects of the external and/or internal irradiation are presented. The assessment of the work efficacy of military units has to be based of the criteria of the grade and frequency distribution of the general primary reaction on the irradiation. The consequences of radiation exposure are listed in the ascending order of their health danger: from the radiophobia up to the toxemic or cerebral forms of acute radiation syndrome, early transitive disability syndrome and combined radiation-traumatic or radiation-termal injuries. Conclusions. The clinical consequences of radiation exposure, which determine the loss of work efficiency of military subdivisions, vary essentially depending on the scenario of irradiation. The underestimation of the full possible spectrum of radiological effects beyond the acute radiation syndrome may lead to the mistakes in the evaluation of the personnel losses during the war time. Further optimization of the military radiation safety system requires the establishing of clear quantitative coeffecients linking various clinical radiation symptoms and the losses of work efficiency in exposed military units.
Radiological consequences of possible irradiation scenarios in military practice in Ukraine
Keywords: опромінення радіаційне; гостра променева хвороба; ураження променеві; синдром орофарингеальний; радіофобія; втрата дієздатності; radiation exposure; acute radiation syndrome; local radiation injuries; oropharingeal syndrome; radiophobia; loss of work efficiency