Використання твердих відходів кондитерських фабрик при виробництві комбікормів як елемент сталого розвитку України - Адашевський, Олег Володимирович (Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, 2023)
У статті проаналізовано основні етапи утворення, відмінності у складі, напрямки використання твердих харчових відходів кондитерських фабрик. Обґрунтована економічна та екологічна доцільність їх використання при виробництві комбікормів, що здатне забезпечити продовольчу безпеку України під час військового стану. Такий підхід відповідає ієрархії управління відходами в Україні, директивам Європейського Союзу в сфері поводження з відходами, концепції сталого розвитку країни, проте до цього часу є відносно не затребуваним серед невеликих та середніх виробників комбікормів, що пов’язане з комплексом технологічних та логістичних проблем. Розглянуто основні технологічні та логістичні проблеми, пов’язані з запровадженням технології використання твердих відходів кондитерських фабрик різного типу в якості доданки при виготовлені комбікормів загального призначення. Визначено, що висока вологість, ураження пліснявою та грибами, агломерація, наявність сторонніх домішок – переважно полімерного комбінованого пакування – у складі твердих харчових відходів кондитерських фабрик знижує привабливість цих відходів як вторинної сировини, що призводить до низького відсотку вторинного використання цінних харчових продуктів. Надано рекомендації щодо впровадження системи керування твердими відходами кондитерських фабрик безпосередньо на самих фабриках, в тому числі контролю за їх накопиченням та умовами зберігання. Це дозволить уникати деяких технологічних проблем при їх подальшому використанні в якості доданки при виготовленні комбікормів. В подальшому це сприятимете збільшенню кількості твердих харчових відходів кондитерських фабрик, які підлягають вторинному використанню.

The the main formation stages, diffrences in composition, using directions of solid food waste from confectionery factories are analyxed in the article. Substantiated economic and ecological feasibility of their use in compound feed production, which can ensure Ukraine food security during martial law. This approach corresponds to the waste management hierarchy in Ukraine, the directives of the European Union in the waste management area, the sustainable development concept of the country, but until now it is relatively not in demand among small and medium-sized compound feed producers, which is associated with some technological and logistical problems. The main technological and logistical problems associated with using diffrent solid waste from confectionery factories as an additive in general-purpose compound feed production are considered. It was determined that high humidity, damage by mold and fungi, agglomeration, solid impurities – mainly polymer combined packaging – in confectionery factories solid food waste reduces their attractiveness as a secondary raw material. This leads to a low percentage of secondary valuable food products. Recommendations to provide the solid waste management system for confectionery factories solid food waste directly at the factories themselves, including control over their accumulation and storage conditions are given. This will make it possible to avoid some technological problems during further confectionery factories solid food waste use as an additive in compound feed production. In the future, this will contribute to an increase in the solid food waste from confectionery factories volume that can be used as secondary resource.
Confectionary factories solid waste using in compound feed production as element of Ukraine’s sustainable development
Keywords: тверді харчові відходи; кондитерська фабрика; комбікорм; доданка; вторинне використання; сталий розвиток; ієрархія управління відходами; solid food waste; confectionery factory; compound feed; addition; secondary use; sustainable development; waste management hierarchy