Розробка та моделювання механізму управління стратегіями диверсифікації на вітчизняних промислових підприємствах - Ілляшенко, Сергій Миколайович; Пересадько, Г. О. (Сумський національний аграрний університет, 2008)
Вибір промисловими підприємствами стратегій диверсифікації в умовах обмеженості ресурсів: фінансових, сировинних та інших, вимагає зосередження їх на найбільш перспективних напрямках, де імовірність досягнення конкурентного успіху є найбільшою. Опанування цих напрямків має здійснюватися на основі порівняльної оцінки стратегічного потенціалу підприємства і зовнішнього середовища господарювання. Згідно існуючої практики, оцінки такого роду доцільно виконувати із застосуванням економіко – математичних, інформаційних та інших моделей, щоб розширити горизонт вибору за рахунок аналізованої кількості можливих варіантів, підвищити точність і оперативність. Проте вітчизняною практикою не приділяється належної уваги моделюванню процесу диверсифікації діяльності. Виходячи з цього, є необхідність в розробці теоретико – методичних підходів до моделювання механізму управління стратегіями диверсифікації промислових підприємств.
Keywords: система інформаційного забезпечення; макросередовище; ринкові можливості; управлінські рішення; економіка