Побудова ситуаційного представлення знань на основі аналізу логів - Чалий, Сергій Федорович; Прібильнова, Інна Борисівна (НТУ "ХПІ", 2017)
В роботі розглянуто проблему побудови ситуаційних моделей представлення знань з використанням логів процесів. Розроблено методи пошуку патернів ситуації у вигляді послідовностей подій на трасах логу, а також побудови схеми дій ситуації, що використовує отримані патерни. Метод пошуку ситуацій комбінує використання обмежень по охопленим патерном трасам логу і по частоті появи послідовності подій ситуації у файлі логу. Метод побудови схеми дій ситуації призначений для побудови workflow – схеми ситуації з використанням алгоритму process mining на основі патерну у вигляді послідовності ситуацій, що дає можливість побудувати модель процесу у вигляді послідовності ситуацій із визначенням обмежень для кожної ситуації. Використання запропонованих методів дозволяє адаптувати модель ситуації та процесу в цілому до поточного стану предметної області з використанням відповідних правил.

The problem of constructing situational models of knowledge representation using logs of processes is considered in the paper. The methods of searching for situation patterns in the form of sequences of events on log lines are developed, as well as the construction of a scheme of action of the situation using the obtained patterns. The situation search method combines the use of constraints on the paths covered by the log and the frequency of occurrence of the sequence of situation events in the log file. The method of constructing the scheme of the situation is designed to construct a workflow - a scheme of the situation using the process mining algorithm on the basis of the pattern in the form of a sequence of situations, which makes it possible to construct a model of the process in the form of a sequence of situations with the definition of constraints for each situation. Using the proposed methods allows us to adapt the model of the situation and the process as a whole to the current state of the subject using the appropriate rules.
Construction of a situational representation of knowledge based on the analysis of logs
Keywords: інтелектуальний аналіз процесів; ситуація; ситуаційне обчислення; обмеження; стан; складові трас логу; knowledge representation; processes mining; situation; situational calculation; constraints