Застосування біоміметичних імітаційних вправ у тренувальному процесі юних волейболістів груп початкової підготовки - Гринченко, І. Б.; Філяєв, Д. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розроблено та проаналізовано інноваційну тренувальну методику для юних волейболістів (10–12 років), що базується на інтеграції біомеханічно обґрунтованих імітаційних вправ, змодельованих за аналогією з природними рухами тварин. Метою є оптимізація фізичної та технічної підготовки у сенситивний період онтогенезу. Методологія базується на синтезі принципів біомеханіки природних рухів та волейбольних технік, обґрунтована міждисциплінарним аналізом (фізіологія, психологія, біомеханіка, теорія спорту) для підвищення якості тренувального процесу.
Keywords: біоміметичні імітаційні вправи; сенситивні періоди розвитку; тренувальний процес; інтегральна підготовка; волейбол; юні спортсмени; групи початкової підготовки; урахування вікових особливостей; фізичне виховання