Методичні вказівки "Теорія інформації. Практикум" - Івашко, Андрій Володимирович; Крилова, Вікторія Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Для однозначного представлення чисел слід попередньо вибрати ту чи іншу систему числення – сукупність правил для запису чисел дискретними символами. Системи числення діляться на непозиційні та позиційні. Непозиційними називаються такі системи числення, в котрих кількісний еквівалент будь-якого символу постійний і залежить тільки від його значення, але не від позиції в числі.
Keywords: методичні вказівки; подання числової інформації; елементи комбінаторики; міри інформації; вимірювання; методи ефективного кодування; методи завадостійкого кодування; циклічні коди