Гальмування корозії сталі в слабокислих нітратних розчинах шляхом хімічної пасивації - Фроленкова, С. В.; Донченко, М. І.; Срібна, О. Г.; Редько, Р. М. (НТУ "ХПІ", 2009)
Досліджено електрохімічну поведінку сталі в слабо кислих нітратних розчинах, що містять добавки оксоаніонів. Показано, що методом хімічної пасивації під дією оксоаніонів можна досягти ефективного захисту сталі від корозії. Суміш броматів та молібдатів у нітратних розчинах практично повністю захищає сталь від корозії.

The electrochemical behaviour of mild steel in weak-acid solution with oxoanion additives has been investigated. It was shown, that effective corrosion protection of steel is achieved by chemical passivation under oxoanion’s action. Introduction of bromates and molibdates mix into nitrate solution results in total corrosion protection of steel.
Keywords: метод хімічної пасивації; оксогалогеніди; нітрат-іони; бромат