Багатокритеріальна оптимізація параметрів лабіринтно-гвинтового насосу - Андренко, Павло Миколайович; Дмитрієнко, Ольга Вячеславівна; Лебедєв, Антон Юрійович (НТУ "ХПІ", 2015)
За результатами аналізу літературних джерел обґрунтовано вибір методу оптимізації лабіринтно-гвинтового насоса. Наведено методику та результати багатокритеріальної оптимізації його конструктивних та робочих параметрів. Проведено аналіз впливу форми робочих органів та газовмісту робочої рідини на основні характеристики лабіринтно-гвинтового насоса, які виражені у безрозмірних значеннях. Отримані дані дозволяють на етапі проектування такого насоса визначити його конструктивні параметри, які забезпечать раціональні значення потужності та максимальний ККД.

Based on the analysis of literary sources an optimization method of a labyrinth-screw pump is chosen. The methodology and the results of the multi-criteria optimization of its design and operating parameters are presented. The influence of the shape of the working bodies and the working fluid gas content on the main characteristics of the pump expressed in dimensionless values is analyzed. The data obtained allow to determine the design parameters of the pump that will ensure rational values of the power and maximum efficiency at the pump design stage.
Labyrinth-screw pump parameters multi-criteria optimization
Keywords: робочі органи; гвинтова канавка; критерії якості; потужність; labyrinthine-screw pump; working bodies; screw groove; multiobjective optimization; quality criteria