Подолання недоліків САПР при побудові креслеників деталей відповідно вимогам чинних стандартів - Іванов, Євген Мартинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У роботі запропоновано метод удосконалення побудови параметричних тривимірних моделей деталей та виконання креслеників для вирі шення проблем відповідності вимогам діючих стандартів, зокрема, зображення розрізів деталей на кресленнях у пакеті Autodesk Inventor. Для рішення цієї проблеми було запропоновано використання додаткового параметричного тривимірного пустотілого елемента, який вико ристовує геометричну інформацію тонких стінок, вушок тощо та прив’язується до січної площини. Використовуючи функціонал пакету Autodesk Inventor будується параметричний тривимірний пустотілий елемент, який уздовж січної площини має розмір, пропорційний і порі внянний з розміром тонких стінок, вушок тощо, відрізняючись нескінченно малою величиною. Розмір параметричного тривимірного пусто тілого елемента перпендикулярно напрямку січної площини навпаки непорівнянний з розміром тонких стінок, вушок тощо. Для зручності використання пустотілого тривимірного елемента, пропонується розміщувати його таким чином, щоб січна площина являла собою площину симетрії для нього. Таке положення полегшує використання пустотілого тривимірного елемента при зображенні тонких стінок, вушок тощо на ортогональних проєкціях згідно з вимогами діючих стандартів. Щоб при цьому виконувались вимоги чинних стандартів в аксонометрич них проекціях, січну площину зміщаємо відносно осі симетрії за пустотілий елемент тонких стінок, вушок тощо, які потрапляють у розріз. Так як ширина пустотілого елемента була задана як нескінченно мала величина, то при зміщенні січної площини відносно осі симетрії за пу стотілий елемент стінок, вушок тощо, їх штрихують. За даних умов, виконуючи аксонометричну проекцію з поздовжнім розрізом, отримує мо мінімальну похибку розташування січної площини відносно осі симетрії деталі. Умови побудови елемента (елементів) дозволяють при ховати його при необхідності. Побудова додаткового тривимірного пустотілого елемента (елементів) не вимагає знання вбудованої мови програмування VBA і використання інструментів iLogic

The paper proposes a method for improving the construction of parametric three-dimensional models of parts and the execution of drawings to solve the problems of compliance with the requirements of current standards, in particular, the depiction of sections of parts in drawings in the Autodesk In ventor package. To solve this problem, it was proposed to use an additional parametric three-dimensional hollow element that uses the geometric in formation of thin walls, lugs, etc. and is tied to the sectional plane. Using the functionality of the Autodesk Inventor package, a parametric three dimensional hollow element is built, which along the transverse plane has a size proportional and comparable to the size of thin walls, ears, etc., differ ing in infinitesimal value. The size of a parametric three-dimensional hollow element perpendicular to the direction of the cross-sectional plane, on the contrary, is incomparable to the size of thin walls, ears, etc. For the convenience of using a hollow three-dimensional element, it is proposed to place it in such a way that the transverse plane is the plane of symmetry for it. Such a position facilitates the use of a hollow three-dimensional element when depicting thin walls, ears, etc. on orthogonal projections in accordance with the requirements of current standards. In order to meet the requirements of current standards for axonometric projections, the sectional plane is shifted relative to the axis of symmetry beyond the hollow element of thin walls, lugs, etc. that fall into the section. Since the width of the hollow element was set as an infinitesimal value, when the sectional plane is shifted relative to the symmetry axis, the hollow element of walls, lugs, etc. is hatching. Under these conditions, by performing an axonometric projection with a lon gitudinal section, we obtain a minimum error in the location of the sectional plane relative to the symmetry axis of the part. The conditions for building the element(s) allow you to hide it if necessary. The construction of an additional three-dimensional hollow element(s) does not require knowledge of the built-in VBA programming language and the use of iLogic tools.
Overcoming cad disadvantages in the construction of detail drawings in accordance with the requirements of current standards
Keywords: умовності зображень; спрощення зображень; проекційні види; аксонометрія; параметрична пустотіла область; набір інструментів; пакет Autodesk Inventor; conventions and simplifications of images; projection views; axonometric; parametric hollow area; toolset; Autodesk Inventor package