Математическое моделирование управляемого процесса теплоснабжения зданий - Куценко, Александр Сергеевич; Товажнянский, В. И.; Коваленко, С. В. (НТУ "ХПИ", 2013)
Запропоновано математичну модель процесу теплопостачання, яка дозволяє провести якісний аналіз впливу різноманітних технологічних та зовнішніх факторів на показники комфортності та енерговитрат. Крім того показано, що використання простішої системи автоматичного керування кількістю теплоносія дозволяє значно зменшити час перехідних процесів стабілізації температури внутрішнього повітря будівель на комфортному рівні при будь-яких змінах температур навколишнього середовища або теплоносія.

A mathematical model of heat supply, which allows a qualitative analysis of the impact of various technological and external factors on the comfort and energy costs is proposed. In addition it is shown that the use of a simple system of automatic control of heat transfer agent can significantly reduce the transient stabilization of buildings indoor air temperature at a comfortable level for any ambient temperature changes or heat transfer agent.
Mathematical modeling of the controlled process heat supply of buildings
Keywords: центральная котельная установка; источники энергоносителей; энергоэффективность; климатическое воздействие