Математична модель визначення складових сили різання при механічній обробці глибоких отворів - Брижан, Т. М. (НТУ "ХПІ", 2014)
Розроблено математичну модель визначення складових сили різання при обробці глибоких отворів, що дозволило оцінити рівень неврівноваженості радіальної складової сили різання при зніманні нерівномірного припуску і обґрунтувати умови її зменшення з метою підвищення точності обробки отвору. Теоретично показано можливість суттєвого зменшення радіальної складової сили різання за рахунок створення кута нахилу зубів розгортки, що відкриває широкі технологічні можливості високоточної обробки глибоких отворів.

A mathematical model for determining the components of cutting forces when machining deep holes has been developed, which allows us to estimate the level of imbalance of the radial component of the cutting force when removing non-uniform allowance and to justify the conditions of its reduction to improve the accuracy of hole machining. The possibility of substantial reduction of the radial component of the cutting force by creating a sweep angle of the teeth has been demonstrated theoretically, which opens up technological capabilities for high-precision machining of deep holes.
A mathematical model for determining the components of the cutting forces when machining deep holes
Keywords: глибокий отвір; процес різання; розгортки; складові сили різання; пружні переміщення; точність обробки; коефіцієнт тертя; deep hole cutting process; scan; comprising cutting forces; elastic displacement; processing accuracy; coefficient of friction