Ретроспектива оптоволоконної техніки – невід'ємної складової спеціалізації "електроізоляційна, кабельна та оптоволоконна техніка" - Безпрозванних, Ганна Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Представлено історичні та науково-технічні передумови виникнення й розвитку волоконної оптики. Акцентовано увагу на технічних рішеннях щодо технології виготовлення зі зменшеними втратами електромагнітної енергії у оптичних волокна. Проаналізовано чинники сприянню відкриття спеціалізації "Оптоволоконна техніка" на кафедрі "Електроізоляційна та кабельна техніка". Обґрунтовано своєчасність та необхідність підготовки спеціалістів в області оптоволоконної техніки для задоволення потреб кабельної промисловості України у випуску інноваційних волоконно-оптичних кабелів. Наголошено на ефективності ігрового проєктування, міждисциплінарних занять для активізації навчального процесу та мотивації студентів спеціалізації до навчання. Показано сучасні інноваційні високоефективні інтегровані з оптичним високовольтні кабельні системи для електроенергетики. Представлено результати наукових досліджень щодо впливу радіаційного опромінення на механічні властивості конструктивних елементів волоконно-оптичних кабелів.

The historical and scientific and technical prerequisites for the emergence and development of fiber optics are presented. Attention is focused on technical solutions for manufacturing technology with reduced losses of electromagnetic energy in optical fibers. The factors contributing to the opening of the specialization "Optical fiber technic" at the department "Electrical insulation and cable technic" were analyzed. The timeliness and necessity of training specialists in the field of optical fiber technic to meet the needs of the cable industry of Ukraine in the production of innovative fiber optic cables is substantiated. Emphasis is placed on the effectiveness of game design, interdisciplinary classes to activate the educational process and motivate students of specialization to study. Shown are modern innovative high-efficiency integrated optical high-voltage cable systems for the power industry. The results of scientific research on the influence of radiation exposure on the mechanical properties of structural elements of fiber-optic cables are presented.
Retrospective optical fiber technic – an integral part of the specialization "electrical insulation, cable and optical fiber technic"
Keywords: оптоволоконна техніка; технологія виготовлення; оптичні кабелі; коефіцієнт згасання; ігрове проєктування; навчальні процеси; optical fiber technic; attenuation coefficient; optical cables; game design; educational processes