Використання електромеханічних аналогій при побудові та розрахунку імітаційної моделі процесу крутильних коливань валопроводу двигуна внутрішнього згоряння - Кононов, Володимир Борисович; Кононова, Олена Анатоліївна; Мусаїрова, Юлія Дмитрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Мета статті – обґрунтування можливості використання електромеханічних аналогій при побудові та розрахунку параметрів імітаційної моделі процесу крутильних коливань валопроводу двигуна внутрішнього згоряння, яка дозволить переходити від механічних моделей валопроводів до їх електричних аналогів. Результати дослідження. В статті з’ясовується зв’язок між явищами, що відбуваються в механічних та електричних системах, встановлюються механічні та електричні аналоги, а саме зусилля розглядається як електрорушійна сила або напруга, швидкість як струм, момент інерції як індуктивність, податливість пружини як ємність, коефіцієнт тертя як електричний опір, а кінематична схема валопроводу представляється в вигляді схеми реактивного двополюсника, параметри якого визначаються в ході аналітичних розрахунків кінематичної схеми пружної системи. Введено поняття динамічної жорсткості яке аналогічно поняттю реактивного опору двополюсника. Наводяться вихідні дані для розрахунку лінійної системи, в якому прийнято, що податливість амортизатора дорівнює нулю. Висновки. За результатами проведених аналогій були отримані параметри імітаційної моделі. Проведений розрахунок пружної системи з використанням методу електромеханічних аналогій дозволив побудувати імітаційну модель валопроводу двигуна внутрішнього згоряння.

The purpose of the article is to substantiate the possibility of using electromechanical analogies in the construction and calculation of parameters of the simulation model of the process of torsional oscillations of the internal combustion engine shaft, which will allow to move from mechanical models of shafts to their electrical counterparts. Results of the research. The article clarifies the relationship between phenomena occurring in mechanical and electrical systems, mechanical and electrical analogues are established, namely force is considered as electromotive force or voltage, velocity as current, moment of inertiaas inductance, spring flexibility as capacitance, coefficient friction as electrical resistance, and the kinematic scheme of the shaft line is presented in the form of a diagram of a reactive bipolar, the parameters of which are determined during analytical calculations of the kinematic scheme of the elastic system. The concept of dynamic stiffness is introduced, which is similar to the concept of reactive resistance of a bipolar. The initial data for the calculation of a linear system in which it is assumed that the pliability of the shock absorber is zero. Conclusions. According to the results of the analogies, the parameters of the simulation model were obtained. The calculation of the elastic system using the method of electromechanical analogies allowed to build a simulation model of the shaft line of an internal combustion engine.
Use of electromechanical analogies in the construction and calculation of a simulation model of the process of torsional oscillations of the shaft line of an internal combustion engine
Keywords: реактивний двополюсник; reactive bipolar