Формування пулу обмежень у задачі раціонального проєктування трансмісій військових колісних машин - Бондаренко, Олексій Вікторович; Устиненко, Олександр Віталійович; Клочков, Ілля Євгенович; Протасов, Роман Васильович; Кириченко, Ірина Олексіївна; Зарубіна, Алла Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто актуальне науково-практичне завдання формування пулу обмежень для задачі раціонального проєктування трансмісій військових колісних машин. Наголошується, що успішне проєктування такої системи потребує не лише побудови структурно-логічної моделі трансмісії, а й чіткого формування атрибутів задачі, серед яких одну з ключових ролей відіграють числові та функціональні обмеження. Запропонована методика декомпозиції трансмісійної системи на логічні елементи, дає змогу формалізувати процес формування системи обмежень на рівні окремих компонентів та системи в цілому. Обґрунтовано необхідність уніфікації обмежень, які охоплюють геометричні, конструктивні, кінематичні, технологічні та експлуатаційні характеристики елементів трансмісії. Подається класифікація таких обмежень: первинні числові (на параметри проєктування), вторинні функціональні (на взаємозв'язки параметрів), а також специфічні умови для перевірки на контактну і згинну витривалість зубчастих зачеплень трансмісії відповідно до авторських методик, державних стандартів та загальноприйнятих підходів. Розглянуто первинні числові обмеження на змінні проєктування (модуль зачеплення, кількість зубців, кути нахилу), вторинні функціональні залежності (передавальні числа, міжосьові відстані, тощо), а також умови перевірки на контактну та згинну витривалість зубчастих зачеплень трансмісії. The article considers the current scientific and practical task of forming a pool of constraints for the task of rational design of transmissions of military wheeled vehicles. It is emphasized that the successful design of such a system requires not only the construction of a structural and logical model of the transmission, but also the clear formation of the attributes of the problem, among which numerical and functional constraints play one of the key roles. The proposed method of decomposition of the transmission system into logical elements allows formalizing the process of forming a system of constraints at the level of individual components and the system as a whole. The need for unification of constraints covering geometric, structural, kinematic, technological and operational characteristics of transmission elements is substantiated. The following constraints are classified: primary numerical (on design parameters), secondary functional (on parameter ratios), as well as specific conditions for checking the contact and bending strength of the gear transmission in accordance with the author's methods, state standards and generally accepted approaches. The primary numerical constraints on design variables (engagement modulus, number of teeth, inclination angles), secondary functional dependencies (gear ratios, center distances, etc.), as well as conditions for checking the contact and bending strength of transmission gears are considered.
Formation of the constraint pool for the rational design of transmissions of military wheeled vehicles
Keywords: трансмісія; раціональне проєктування; логічний елемент; декомпозиція; обмеження; витривалість; надійність; transmission; rational design; logical element; decomposition; constraints; endurance; reliability